Колко важно е да променим нагласата, че изкуството не е

...
Колко важно е да променим нагласата, че изкуството не е
Коментари Харесай

„В час по интелектуална собственост“ стартира в 5 училища в София

Колко значимо е да променим настройката, че изкуството не е занимание, а средство за прехранване за голям брой хора? Колко време и средства се влагат в една концепция, с цел да може тя да се развие до подготвена ария, картина или фотоизложба? Защо в България е всеобщо схващането, че когато един артикул е невеществен, то той ни се поставя за гратис прилагане Това са част от въпросите, на които  Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) ще даде отговор в акцията си „ В час по интелектуална благосъстоятелност “. Тя е ориентирана към бъдещите създатели на България - възпитаниците на учебните заведения по изкуствата към Министерство на културата, а посланици на концепцията за цената на креативния артикул ще бъдат част от най-популярните бг реализатори и продуценти, текстописци, композитори и адвокати.

На среща с шефовете на определените учебни заведения и специалисти по авторско право в Министерство на културата ръководителят на Управителния съвет на БАМП Станислава Армутлиева и изпълнителният шеф на БАМП Ина Килева показаха концепцията за просветителния план „ В час по интелектуална благосъстоятелност “. „ Училищата по изкуствата са най-хубавият пръв адрес за стартирането на прям, способен, само че и забавен за младежите диалог за правата върху интелектуална благосъстоятелност и същността на креативния развой, защото точно там се раждат бъдещите създатели на България. “, показа  Армутлиева. „ Усилията, средствата, времето, страстта и труда на доста и най-различни хора, които стоят зад всеки подготвен креативен артикул и неговата реализация ще са център на влизането в час в учебните заведения по изкуствата! Осъзнаването на личните права, както и културата на почитание към правата на другите е основен миг за всеки създател. “

В същността си инициираният от БАМП час по интелектуална благосъстоятелност ще бъде композиция от просветителна полемика и роман за основаването на съответни креативен планове.  Любими актьори от поп и хип-хоп сцената ще споделят персонални истории към основаването на най-големите си шлагери, както и позицията си за отбраната на техните права. Заедно с тях в час по  интелектуална благосъстоятелност ще влязат продуценти и адвокати.

Стартът на акцията „ В час по интелектуална благосъстоятелност “ е заложен за февруари 2019 година, като в началния си стадий тя ще обхване Музикалното учебно заведение, гимназията по приложни изкуства, гимназията за антични езици и просвета, професионалната гимназия по полиграфия и снимка, и учебното заведение по изящни изкуства на територията на София. В по-късната си фаза планът ще се развие и в народен мащаб.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР