Колко ценно е било едно работно животно в миналото, може

...
Колко ценно е било едно работно животно в миналото, може
Коментари Харесай

Грижи за козината на бобтейл (староанглийска овчарка)

Колко скъпо е било едно работно животно в предишното, може да се откри от остарели документи. Преглеждайки такива, се схваща, че през ХVІІІ век притежателите на староанглийски овчарки били освободени от налози, защото става въпрос за работна порода, в помощ на фермерите. Кучето е наречено бобтейл поради късата му опашка, която била подрязвана с оглед службата му.

Освен че вършел чудесно работата си на асистент на фермера в грижите по стадата, бобтейлът бил скъп и поради положителната си акомодация към студеното снежно време. Понасял го доста добре поради присъщата си четина. Това куче има двуслойна гъста космена завивка, пазеща го чудесно през зимата. През лятото е добре тя да се подрязва, с цел да се усеща животното добре и в жегите.

Грижите за бобтейла предстоящо се концентрират главно към грижи за козината му, която е изобилна и се завива на възли, в случай че бъде подценявана грижата за нея. Образуваните възли са удобна среда за основаване на цели топки с четина към тях, а спасението следователно е изцяло обръсване на козината на кучето.

Ако животното взе участие от време на време в изложения, това е извънредно недопустимо, тъй като нарушава този му график. Луксозната вълна, която е гордостта на породата, изисква всекидневна и продължителна грижа за бобтейла.

Ако се прибягва прекомерно постоянно до цялостното унищожаване на козината, това въздейства освен върху външния тип, само че е и нездравословно, с мъртвите косми се губят и изцяло здравите с защитна функционалност. Месечните грижи за козината на бобтейла в профилирани салони са добра концепция, а сходни услуги се оферират и вкъщи.

Сресването, което е наложително всеки ден, би трябвало да се прави доста деликатно, с цел да се избегне увреждането на мекия подкосъм. Нужно е той да се подтиква, с цел да се обновява по-бързо. Тази грижа би трябвало да бъде превърната в рутинна още в бебешка възраст, тъй като възрастното куче основава проблеми, в случай че не е приучено от малко.

Масажната четка за вчесване може да бъде комбинирана с железен гребен с дълги, само че не прекомерно гъсти зъби. Различните оферти за фурминатори за животни с друга плътност на козината би трябвало да се проучат добре.

Излишната четина на бобтейла на ушите се подрязва с ножица, а на областите на корема и краката би трябвало да се обърне особено внимание. Там се образуват главно възлите и по тази причина кучето би трябвало да бъде приучено да бъде разресвано на тези места.

Ходилата на краката се нуждаят от особено внимание също. Там козината залепва и образува възли сред подложките. Редовно би трябвало да се подстригва козината на това място и да се почиства добре.

 Бобтейл

Къпането на бобтейла е същинско предизвикателство, по тази причина за процедурата би трябвало да се отделя специфичен ден. Къпане през зимата не се предлага, тъй като козината е прекомерно гъста и не може да изсъхне дълго, което ще простуди животното.

Летните жеги разрешават по-основно хигиенизиране на кучешката четина. Преди къпането всички възелчета би трябвало да бъдат разплетени, козината добре вчесана, с цел да не се заплете още повече след намокрянето. Миенето на дебелата вълна става слой по слой, като леко се масажира с пръсти по посока на растежа на косъма. Задължително се употребява специфичен кучешки шампоан.

След изплакването с чиста вода е добре да се нанесе специфичен еликсир, с цел да остане козината мека и да се разресва елементарно.

Тъй като кучето има потребност от всекидневни разходки, а това се прави и в кално и дъждовно време, стопанинът би трябвало да се погрижи при излизане в неприятни условия да закупи специфичен предпазен гащеризон, с цел да се ограничи хигиената след разходка единствено до разчистване на лапичките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР