Колко тежък е изпитният формат на националните външни оценявания и

...
Колко тежък е изпитният формат на националните външни оценявания и
Коментари Харесай

Успех на изпитите в 7. клас - с или без частни уроци?

Колко тежък е изпитният формат на националните външни оценения и нужно ли е безусловно да се върви на частни уроци за положително показване? И тази година решаващите изпити разделиха мненията на седмокласниците и техните фамилии.

Този път на изхода на главното обучение учениците трябваше да пишат трансформиращ преразказ по описа „ Череши “ на Захари Карабашлиев. Но вместо от името на основния воин, задачата бе да предадат в детайли наличието от името на безпристрастен повествовател.

Историята е за момче, което е тръгнало с майка си към къщата на баба и дядо на село. Лелята е решила да я продава и двамата би трябвало да вземат нужните документи от кметството. Пътят им обаче минава край от дълго време забравени места от детството на момчето – войнишки монумент с имена на починали земляци и едно черешово дърво, чиито плодове му припомнят за усета на безгрижните дни. И когато майка му го приканва да побърза, с цел да не стартира обедната отмора на служителите, младежът й дава отговор, че точно той ще купи къщата с парите, заработени в Америка. Как по този начин, не схваща дамата сина си, който до неотдавна твърдял, че няма да остава в родината. За да чуе отговора му какъв брой е бил малоумен да мисли по този начин.

Седмокласниците трябваше да покажат и умения за четене с схващане по текст за двама пътешественици, които слагат връх с лодка, а единият е единствено на 17 година

Наложи се и да разпознават изучавани творби, измежду които, по думите на учениците, са били „ Художник “ от Веселин Ханчев, „ Една българка “ и „ Немили-недраги “ от Иван Вазов.



За да може да се оправи с тези задачи, цяла година Константин ходил на уроци по български език и литература, а за второто НВО – и по математика. Заради сериозната подготовка съучениците му другарски го назовават Коцето Стоте точки. Бил и на пробни изпити в Националната комерсиална гимназия.

Няма по какъв начин да се успее другояче, тъй като в часовете в учебно заведение не стига времето за в действителност добра подготовка, споделя седмокласникът.

Още по-трудно бе в месеците онлайн, когато с цел да са по-малко време пред екраните, учениците имаха часове по 30 вместо по 40 минути, а това „ ограбва “ точно времето за извършения и по-детайлно вглеждане в материята.

Подготовка посредством редом обучение отвън учебно заведение обаче е сериозен разход за фамилиите. В всеобщия случай частните уроци костват по порядъка на 30 лв. за занимание от час и половина.

Класът на Исабела е от 26 деца. Може да бъде наименуван средностатистически. И голяма част от учениците в него вървят на частни уроци поради НВО. Елена учила в допълнение по тази скица единствено по математика, само че излезе от изпита по български език и литература с чувството, че се е справила добре. Точните науки са й по-трудни.

Исабела обаче е измежду тези, които не са взимали уроци по нито един от двата предмета. Работила по разновидности за примерни матури, гледала какво се е падало предходни години и се готвила независимо с типови задачи от изпитния формат. И е удовлетворена, че се е справила добре на изпита.

Майка й Александра Вълева е изрично против практиката да се наваксва с редом обучение. „ Ако би трябвало да се върви на частни уроци, защо е тогава учебното заведение - пита тя. – През финансите на фамилията не е редно да се наваксват възможни пропуски в учебното обучение. “

Жената обаче схваща тези, които са прибягнали до спомагателна подготовка тази година – онлайн образованието беше тестване и съгласно нея може да е натрупало известни дефицити, поради което учениците да имат потребност от спомагателна поддръжка и съвещания.



Жената е безапелационна, че поради метода на осъществяване на образователните часове от разстояние е трябвало още веднъж да отпадне НВО в 10. клас, а изпитните разновидности за 12. и 7. да се облекчат. „ Иначе децата са ощетени, би трябвало дори да им покачат с една единица оценките за годината “, стига още по-далече майката. В случая с щерка й в допълнение усложнение било и промяната на преподавател по някои предмети през годината.

„ Аз не съм взимала нито един частен урок през живота си, била съм на матура във времето с по-тежки формати, когато нямаше тест и „ лотария “ на въпросите с избираем отговор. Частните уроци са порочна процедура и за децата, и за учителите – не може да преподаваш в учебно заведение и след това да вадиш двойна отплата на частно. Децата пък би трябвало да знаят, че не може животът да им мине с частни уроци. Време е да проумеят, че би трябвало да имат познания, а не оценки. Че би трябвало да учат поредно в учебно заведение, а не да наваксват след това с частни учители “.

Когато порасналият към този момент наследник на Александра Вълева бил във възрастта за национални изпитни формати, ходил известно време на уроци по математика. Оказало се, че преподавателката му дава подготвени решени задания. Според майката това не е индивидуален случай и може да се окаже, че точно частен преподавател е объркал подготовката на някого, като го е карал да заучава, с цел да преодолее формата, а не да научава, с цел да знае в действителност. „ После, като не одобряват децата им, се сърдят. А те от самото начало са разчитали на непознат ум… “, разсъждава майката.

Снимки от Наташа Манева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР