Колко струва до момента на българския данъкоплатец делото Октопод? Над

...
Колко струва до момента на българския данъкоплатец делото Октопод? Над
Коментари Харесай

Колко струва до момента на българския данъкоплатец делото „Октопод”?

Колко коства досега на българския поданик делото „ Октопод ”? Над 1,2 милиона лв. стана сметката на данъкоплатците по делото „ Октопод ” . Преди дни следващ обвинен по делото – някогашният прокурор Цеко Йорданов, осъди страната за общо 80 000 лв. поради нанесени неимуществени вреди и постепенно правораздаване . Преди 10 дни пък компания, чиято документи е конфискувана при шумната спецакция отпреди осем години, получи рекордно обезщетение от над 800 000 лв.. Делото на друга сходна компания към момента върви в съда. Броят на неоправдателните присъди по делото и досега си остава нула.
 
Операция „ Октопод ” бе извършена в ранните часове на 10 февруари 2010 година и бе гордостта на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. При нея показно бяха задържани 13 души, като спецчасти нахлуха в домовете и офисите им, а Министерство на вътрешните работи даже качи видео от арестите.
 
Според Цветан Цветанов групата „ Октопод ” била мегаорганизирана незаконна група, ръководена от Алексей Петров и занимаваща се рекет, закани, пране на пари, укриване на налози, сводничество и други: „ Архивите на Министерство на вътрешните работи демонстрират доста ясно кой е Алексей Петров. Точно това е силата на „ Октопод ”-а – да се срасне с държавните структури, с авторитетните хора в страната ”.
 
В последна сметка обвинявания получиха седем души , а още през октомври същата година делото бе прекъснато и трансформирано в три други следствия: „ Голям октопод ” – за тежките стопански закононарушения, „ Малък октопод ” – за рекет и насила, и „ Нежен октопод ” – за сводничество и проституция. До правосъдна зала съумя да стигне единствено дребният октопод, който и досега не е завършил.
 
Повечето от задържаните в утрото на 10 февруари пък осъдиха страната поради унизителните арести. С решение на Софийския градски съд отпреди дни на някогашния върховен прокурор Цеко Йорданов бяха присъдени 80 000 лв. обезщетение – 50 от тях за неимуществени вреди и 30 за постепенно правораздаване. Съдия Божана Желязкова даже твърди, че действителното обезщетение на Йорданов трябвало да е половин милион лв., само че съдът не може да присъди повече от поисканото от Йорданов. Решението не е дефинитивно.-->
 
Преди две години съдът в Страсбург осъди България да заплати към 110 000 евро на други четирима обвинени , измежду които и спряганият за водач на „ Октопода ” Алексей Петров. Друг обвинен, Момчил Кръстев, също осъди прокуратурата и Комисията за конфискация да му платят над 116 000 лв.. Решението също не е дефинитивно.
 
Най-голямото обезщетение – над 802 000 лв., обаче бе присъдено преди 10 дни на компания „ Голд лизинг ” , чиято документи е съвсем напълно конфискувана при акцията и държана с години от проверяващите, което убива бизнеса на компанията, разяснява юристът, който съставлява сдружението по делото – Михаил Екемджиев: „ Буквално всичко се поставя в чували без да се прави обстоен списък кой чувал какви документи тъкмо съдържа, изземат се компютри. Буквално са занулени тези описи и вследствие на това активността на сдруженията е блокирана. Във всеки един миг, когато тези сдружения са правили претенции документите и компютрите да бъдат върнати, прокуратурата е трябвало да изложи безапелационни причини какво постанова задържането им. Нито един път това не е направено, най-често или няма отговор, или е казано, че не знаят дали съответните документи са при тях, не знаят кой документ в кой чувал е. Абсолютна надменност и непрофесионализъм. Явно тогава е действано с възприятие на безотговорност ”.
 
Решението на съда и тук не е дефинитивно. Успоредно се води сходно дело и от друга компания – „ Кепитъл Лизинг ”, по което съдът към момента не се е произнесъл.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР