Колко са парите за България от Плана за възстановяване на

...
Колко са парите за България от Плана за възстановяване на
Коментари Харесай

Колко са парите за България от Плана за възстановяване на Евросъюза

Колко са парите за България от Плана за възобновяване на Евросъюза, който към този момент се трансформира в ябълката на раздора у нас? България може да получи от Брюксел над 12 милиарда евро до 2027 година. Планът цели да се подкрепи излизането от рецесията поради ковид. Целта е не да се финансират настоящи действия и планове, а нововъведения, тъй че стопанската система да мине на друго равнище.

Новото държавно управление би трябвало да взема решения и за нашия бюджет.

Според специалисти към момента е рано да се приказва за актуализация, само че единствено за първите 3 месеца на година, хазната е похарчила над 650 милиона лв. повече, в сравнение с е събрала.

Редовно или служебно държавно управление не би имало проблем да продължи с осъществяването на бюджета, признат от предходния Министерски съвет.

Проблем обаче би зародил, в случай че се стигне до незабавна потребност от актуализация. Без парламент тя не може да се направи.
Новите ръководещи ще би трябвало да мислят за всички спомагателни разноски, тъй като, в случай че те не могат да се обезпечат, това слага хазната в риск.

„ Много е значимо да се заобикаля популизъм, защото ситуацията е несигурна. Това, което видяхме предходната година с еднократните помощи за пенсии, увеличението на пенсиите от началото на годината, което по принцип не се прави, разнообразни обществени заплащания, които сякаш се показват като такива против рецесията, само че в действителност няма директна връзка. Всякакви такива неща държавното управление би трябвало да е деликатно към тях - не тъй като хората нямат потребност от спомагателни средства, а тъй като това са ограничения, които остават трайно в бюджета “, изясни Калоян Стайков.

„ Ние би трябвало да търсим нашия си личен отпечатък. Например нововъведения - не може да разчитаме единствено на европейските средства. Както Израел прави - те споделят заделяме примерно 2 милиарда или 500 милиона и не ги пипаме. В действително изражение всички държавни управления от тук идващите 50 години тези средства ще ги заделят “, сподели Руслан Стефанов.

Експертите са разграничени какъв брой би трябвало да се бърза с внасянето на Плана за възобновяване в Брюксел, както и какъв брой бързо да се усвояват средствата. Засега се залага на по-нисък % на асимилиране.

„ Икономиката има потребност от възобновяване в този момент, а не след 3 години. Тогава стопанската система ще се е върнала на предкризисните си равнища, част от трансформацията, която е била нужна по този начин или другояче ще се случи, само че просто ще е по-болезнена. Докато благодарение на Плана това може да стане по-плавно и надлежно по-бързо и по-безболезнено “, добави Калоян Стайков.

„ По-принцип тези средства не са незабавни - там е значимо да се възнамеряват хубаво. Посоката, в която да се случи това нещо, е по какъв начин да притеглим повече частни вложения. Изисква, несъмнено, и политическо водачество. т.е. изисква се някой да приказва с тези хора. Има един доста добър образец преди години с президента на Коста Рика, който го питаха по какъв начин съумял да докара Интел и той споделя - ами доста просто, всеки ден му звънях “, съобщи Руслан Стефанов.

Конкретни резултати - това е критерият Европа да отпусне пари по Планa за възобновяване. Т.е. режимът е по-строг спрямо оперативните стратегии в този момент. Постигнатото ще се ревизира два пъти годишно. Междувременно страната ни може да разчита на заложените близо 17 милиарда евро от Европейската комисия по Многогодишната финансова рамка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР