Колко са жертвите на коронавирус в Иран? Никой не знае

...
Колко са жертвите на коронавирус в Иран? Никой не знае
Коментари Харесай

Коронавирус: десетки хиляди жертви само в Техеран?

Колко са жертвите на ковид в Иран? Никой не знае истината. Експерт предвижда, че до броени дни ще са се заразили към 3 милиона поданици на Техеран. При смъртност от 2% това значи сред 50 000 и 70 000 жертви, написа "Дойче веле. "

"По незнайни за нас аргументи европейските страни вкараха ограничавания за полетите на Iran Air ", съобщи представител на Службата за гражданско въздухоплаване. Затова иранската държавна самолетна компания е решила да приключи всичките си полети до Европа. Авиокомпанията водела договаряния, с цел да анулира допустимо най-бързо рестриктивните мерки, добави представителят.

Какво става в Иран?

При това сезонът на всеобщите пътувания в Иран към този момент беше открит. Най-предпочитаното време за пътувания стартира малко преди началото на пролетта - в средата на март. Особено жителите на столицата Техеран употребяват двуседмичната отпуска при започване на пролетта за пътешествия. В този интервал е най-важният ирански празник - иранската Нова година, която се отбелязва на 20 март. Само че до тази дата 30 до 40% от жителите на Техеран несъмнено към този момент ще са се заразили с новия ковид, предвижда Масуд Мардани, началник на националния Изследователски център за инфекциозни заболявания. За град като Техеран, който по публични данни има 8,9 милиона поданици, това значи, че 2,5 до 3,5 милиона души евентуално ще се разболеят от ковид. А като имаме поради, че равнището на смъртност е към 2%, единствено в столицата Техеран вероятно ще починат 50 000 до 70 000 души. Ден откакто изрече това свое съмнение, Мардани неизвестно за какво даде на заден ход: нямал поради единствено интервала до началото на пролетта и не ставало дума единствено за Техеран.

Държавните медии в страната преливат от изявленията с всевъзможни специалисти, чиито изказвания постоянно се оказват изцяло противоположни. И защото религиозните и политическите водачи на страната приканиха институциите да популяризират "добри вести ", формалните данни постоянно влизат в несъгласие с информациите, които по случайност се добират до медиите.

Така да вземем за пример в неделя бе обявено, че общият брой на жертвите досега е достигнал 194 души. В същото известие се споделяше още, че на територията на цялата страна са били регистрирани общо 6 566 доказани случаи на болест. В същия ден обаче изявление направи и Мохамад Хусеин Горбани, прокурист по здравните въпроси на провинция Гилан, която се намира северозападно от Техеран. Според Горбани, единствено в тази провинция жертвите са към този момент 200. Малко по-късно въпросното изказване беше свалено от интернет, а Горбани беше интервюиран от информационната организация Farsnews, която е близка до хардлайнерите в иранското ръководство. Пред организацията Горбани поправя предходното си изявление - ставало дума за хора, които през последните 16 дни били умряли от разнообразни болести на дихателните пътища, а не от ковид. От Farsnews обаче не го попитаха по какъв начин по този начин в тази провинция ненадейно се е стигнало до толкоз доста смъртни случи в следствие от възпаления на дихателните пътища. Заради внезапното нарастване на случаите на инфектирани с ковид в доста от градовете на провинция Гилан от 4 март насам бе оповестена оптималната степен на паника, в следствие от което бяха блокирани пътните артерии от южна посока. Град Гом обаче, разгласен от немския институт "Роберт Кох " за изключително рисков регион, не бе подложен под карантина.

Политици измежду жертвите

Междувременно стана известно, че измежду умрелите от ковид има и високопоставени политици като депутатката Фатемер Рахбар и Мохамад Мирмохамади, консултант на аятолах Хаменей. Говори се, че измежду жертвите е и един някогашен ирански дипломат в Сирия. Редица други политици и функционери се намират под карантина.

От вируса умря и Хамад Джалали Кашани, деятел в Туитър и създател на документални филми, който преди парламентарните избори твърдеше, че епидемията от ковид била небивалица, публикувана за да се уплашат гласоподавателите и да се понижи изборната интензивност. Медиите в страната оповестяват, че от ковид към този момент са болни 23-ма ирански депутати. От боязън, че вирусът може да се популяризира още повече, през предходната седмица иранският парламент беше разхлабен. Близо 1 милион държавни чиновници обаче са длъжни да вървят на работа. Хосейн Салами, началник на иранската Революционна армия, в това време се опита да упрекна Съединени американски щати за разпространяването на болестта. "Възможно е да става дума за американско нахлуване с биологично оръжие ", сподели Салами и добави: "Но и този път ще победим - ще надвием и вируса. А Съединени американски щати дано знаят: в случай че те са го популяризирали, вирусът ще се върне назад при тях ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР