Колко рисковано е да работим при климатични условия, които са

...
Колко рисковано е да работим при климатични условия, които са
Коментари Харесай

Работа при жега - горещото време поставя задължителни изисквания за труд

Колко рисковано е да работим при климатични условия, които са отвън естественото? Изпълнителната организация " Главна ревизия по труда " (ГИТ) припомня какви ограничения следва да бъдат взети, когато времето почва да става рисково.

Mерки следва да бъдат предприемани при всички климатични феномени, за които са подадени червени и оранжеви кодове - мощен вятър, дъжд, и така нататък, припомня ГИТ.
 7 хитри трика за разхлаждане в горещините 7 хитри трика за разхлаждане в горещините
Когато живакът в термометрите тръгне стремглаво нагоре и вие сте в задушния градски превоз или в офиса, а климатикът не работи, има...

Ако работите на закрито, според българското законодателство (Наредба № РД-07-3) при доста топло време оптималната температура би трябвало да е сред 18 и 25 градуса по Целзий. Не може да работиш на закрито при над 28 градуса и 26 градуса, като във втория случай става въпрос за тежка физическа работа, само че има и някои изключения. Например, при доста високи температури на открито (температура на въздуха над 25 градуса по Целзий в 14:00 часа навън), в пространствата може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, само че не повече от 33 градуса при всички вероятни положения (според физическото натоварването - леко, приблизително или тежко).

Освен това, работодателят е задължен да обезпечи разхлаждащи питиета на служащите си, в случай че съществува риск от топлинен/слънчев апарат поради климатичните условия на работа. Как се пресмята рискът написа в член 21 от!

Все повече работодатели подхващат ограничения за минимизиране на риска за живота и здравето на работещите навън при високи температури даже когато не са подадени оранжеви и червени кодове за рискови климатични феномени, прецизират от ГИТ. И прибавят, че сигнали за нередности нормално се подават от работещи на закрито.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР