Колко пъти раждат котките - това е въпрос, който винаги

...
Колко пъти раждат котките - това е въпрос, който винаги
Коментари Харесай

Колко пъти раждат котките?

Колко пъти раждат котките - това е въпрос, който постоянно вълнува стопаните на женски котки. След като доближат до полова зрялост, което най-често се случва откакто станат на 6 месеца, котките могат да раждат до края на живота си.

Най-плодовитият интервал при женските е на възраст сред 2 и 9 години. Котките могат да се разгонват и раждат два пъти в годината. Първият интервал на разгонване при котките стартира от средата на февруари и приключва към края на март, а вторият, през който не постоянно котката се разгонва, е през месеците юни и юли.

Има признаци, които могат да ви подскажат, че котката ви е разгонена. Тя ще промени държанието си - ще стане неспокойна, ще се пробва непрестанно и по всякакъв начин да излиза на открито, ще мяука, ще нервничи, ще търси контакт с мъжките.

Макар че котките се могат да се разгонят два пъти в годината, нормално раждат по един път. Причината е, че откакто родят те кърмят своите дребни, което потиска хормоните, предизвикващи разгонване. Едва откакто спре да кърми, котката ви още веднъж може да се разгони.

 Котки

Ако котката ви е имала контакт с котарак, до момента в който е била разгонена, то най-вероятно е забременяла. Бременността при котките продължава 65-67 дни. Обикновено те раждат своите дребни през някои от месеците май, юни, юли и доста рядко август.

Обикновено котките раждат от 2 до 5 котенца. Ако котката ражда за първи път най-вероятно ще има 2 котета, само че това не значи, че идващия път няма да роди повече. По-голямата част от котките раждат по 3 котенца, само че има и по-плодовити, които могат да родят 4-5.

Раждането при котките нормално протича без затруднения. В края на бременността те си избират безшумно и умерено място, където отиват щом усетят, че моментът е настъпил. Бъдещата майка приготвя мястото като го мачка, след което стартира търсенето на най-подходящата поза за раждане.

 Котенца

Обикновено котките не раждат дребните си едновременно. След като родят едно котенце те имат пауза, през която го почистват. След като е родила котенцата си изяжда плацентата си. Има две аргументи за това. Първата е, че плацентата е богата на хранителни субстанции, от които котката ви има потребност. А втората е, че по този метод тя отстранява опцията миризмата на кръв да притегли хищници.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР