Колко мръсен е въздухът, който дишаме, и какво ще предприеме

...
Колко мръсен е въздухът, който дишаме, и какво ще предприеме
Коментари Харесай

Шок! Старите автомобили ни тровят въздуха три повече от предполаганото

Колко замърсен е въздухът, който дишаме, и какво ще предприеме страната? През зимния сезон равнището на замърсяване неведнъж се усилва, до момента в който в пролетно-летния сезон съвсем липсва превишаване на нормите. Тази заран в София всички замърсители са били под допустимата норма, сподели инспекция, написа bTV, в една от измервателните станции в София, която следи за качеството на въздуха.

Най-често повишени стойности в столицата се мерят в „ Павлово”, „ Хиподрума”, „ Дружба”, „ Надежда”. В страната най-вече замърсяване има във Видин. Добрите образци пък са Добрич, Девня, Пирдоп, в които няма превишаване на допустимите правила. 14 000 автомобила се записват в София единствено за месец. Направен опит със замерване с газ анализатори на кола на към 20 година

Оказа се, че въглеродният оксид е много над нормите. На луфт автомобилът би трябвало да регистрира 0,5, а уредът сподели 1,47, което значи, че на автомобила би трябвало да се инсталира катализатор.

Зам.-кметът по превоза на София Евгени Крусев изясни, че Столичната община е поела ангажимент да се закупят газанализатори за потребностите на КАТ, които ще бъдат предоставени на пътните служители на реда за те да правят повече и по-качествени инспекции.

Уредите ще са най-модерните, тогава ще установим какъв брой ще коства. Парите ще са напълно за сметка на Столична община и са обезпечени, означи Крусев.

Ето и ограниченията на Столичната община против нечистия въздух: без остарели коли, безвъзмезден градски превоз, миене на улици и нови велоалеи.

В Бургас една мобилна и четири стационарни станции мерят чистотата на въздуха. Подвижната се нарежда нормално край натоварени кръстовища.

Според група бургазлии обаче общинската станция не обгръща всички рискови замърсители във въздуха, който дишаме - да вземем за пример формалдехид. Затова търсят метод да закупят по-модерни устройства и да ги слагат край промишлените предприятия в града.

" Например за март има 18 дни със замърсяване с фини прахови частици, като в някои дни това е три пъти над допустимата норма. Колите са задачите покрити с едни такива лепкави капки, които дори мъчно се чисти и на автомивка ", разяснява Стефан Петров от Организацията за отбрана на българските жители.

Заради многото недоволства екоинспекцията е наложила наставления на един от огромните замърсители. Ако не ги извърши, операторът ще би трябвало да спре производството си.

Пловдивчани нерядко се оплакват от проблеми с дишането. През януари във втория по величина български град бяха регистрирани рекордни равнища на замърсеност на въздуха – четири път над нормата.

Оказва се обаче, че не колите са главният замърсител на атмосферата, а печките на твърдо гориво. Затова и високите равнища на замърсяване на въздуха имат сезонен темперамент.

" През март месец имаме осем превишения на нормите, а през април – единствено едно превишение”, съобщи доцент Стефан Шилев, шеф на РИОСВ-Пловдив.

Преди броени дни община Пловдив завоюва 95 хиляди лв. финансиране от еврофондовете, с които ще бъде направена стратегия за фрапантно ограничение на замърсяването на въздуха до 2028 година.

Проблемите с чистотата на въздуха в Русе са от години. След хлорните обгазявания през 80-те русенци са доста чувствителни към тематиката. В последно време още веднъж има публично неодобрение поради неприятни миризми от промишлени източници, които провокираха и серия от митинги.

Хроничните замърсявания от прахови частици, автомобилни газове и промишлени производства въздействат отрицателно върху здравето.

„ Повече се усилват алергичните болести, бронхиалната астма, при дребните деца едно по-остро субхронично протичане на някои заболявания”, уточни доктор Христо Метев, пулмолог.

Три пункта за наблюдаване наблюдават индикаторите на въздуха в Русе. Превишение има само на фините прахови частици през зимата поради битовото отопление. Източникът на неприятните миризми обаче мъчно се открива.

След като преди седмица градът още веднъж беше обгазен, русенци приготвят общоградски митинг в Деня на детето 1 юни.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР