Колко голяма е крачката между грубата подигравка и човешката емпатия?

...
Колко голяма е крачката между грубата подигравка и човешката емпатия?
Коментари Харесай

Буре мечката не заслужава присмех, а дълбоко уважение: Истинската история зад една снимка във Facebook

Колко огромна е крачката сред грубата насмешка и човешката емпатия? Съвсем дребна, както се оказва в тази ситуация с Божан Панов и неговото семейство.

Всичко стартира от обява в патриотичната група " Ние българите " във Фейсбук - фотография на паметника на Боримечката в Клисура, чието изложение има очевидна неточност. Името на героя от Априлското въстание, пресъздаден в " Под игото " на Вазов, е изписано " Буре мечката ", което провокира иронични реакции измежду коментиращите.

Това, което те не подозират - и еднопосочната връзка на Фейсбук не допуска да знаят - е, че момчето, разгласило фотографията, не е " жертва " на просветителната система, а е родено със Синдрома на Даун.

Самият факт, че умее да употребява обществената мрежа, да чете, да написа и да приказва, е " извънредно негово достижение, реализирано с голям труд - негов и на околните му, както и на невероятния му героичен темперамент ".

Думите са на бащата на Божан -, чийто роман за тестванията на младото момче и за " илюзията, наречена обществена мрежа ", както той написа, трогна хиляди българи във Фейсбук.

Чавдар Панов споделя по какъв начин обявата на сина му се популяризира " като горски пожар " поради надписа за " Буре мечката ": " Валят мнения, има обидни, има насмешливи, има по адрес на образованието ни и така нататък ".

" Само че преди две седмици срещнахме в един супермаркет жена със Синдром на Даун на 47 години, която беше придружавана от родителите си и те бяха възхитени, че Божан приказва. Но той освен приказва, ами е в компютърен клуб в елитната гимназия, където учи. Напук на синдрома, на диабета, на сърдечната интервенция, на Хашимотото. Играе на много положително равнище шах. Чете от дребен, написа от дребен, е, бърка постоянно " г " и " к ", " д " и " т ", както видно и цели думи. И знае чудесно кой е Боримечката или Буре мечката, в случай че щете. На паметника в Клисура сме ходили няколко пъти. При това е най-големият родолюбец в фамилията ", написа бащата.

Необичайните комбинации от думи са нещо, което момчето постоянно прави - само че смисълът не всеки път е неверен: " Онзи ден мивката се беше запушила и като пристигна от банята сподели, че мивката е пълноводна. На мен ми се видя красиво. И Буре мечката ми се вижда красиво ", написа Панов.

Когато синът му е основал собствен профил във Фейсбук, в началото родителите му са били срещу - " само че кой ни пита ". Сега се двоумят дали да не го спрат, с цел да не бъде унизен. Но технологиите не са просто занимание за Божан - те са значими за поддържането на здравето му.

" Да остане без телефон не може да става и дума - той му чете датчика за кръвна захар. И когато се наложи да пие захарна вода в час му пишем по Viber ", изяснява Панов.

" Това, което хората, които споделят тази хумореска не схващат, е че споделят същинско достижение на към този момент пълнолетно дете със Синдром на Даун, което, несъмнено, постоянно ще си остане дете. Това, което те мислят, че е неначетеност е извънредно негово достижение, реализирано с голям труд - негов и на околните му, както и на невероятния му героичен темперамент. Почти като на Буре мечката. Никоя от двете му баби да вземем за пример не може да сътвори обява във фейса. Но е и също толкоз достижение на образованието ни, което през днешния ден също отнася обиди ", споделя бащата.

Публикацията на Чавдар Панов е последвана от близо 5000 лайкове и над 2400 споделяния във Фейсбук. Всички хора, до които е стигнала историята на Божан, реагират с схващане, примирение, възхищения към фамилията и признателност за това, че бащата е описал каква е истината зад фотографията с " Буре мечката ".

Синдромът на Даун е положение, при което детето се ражда с спомагателен хромозом, а това се отразява върху развиването на тялото и мозъка му. Според обществено налична информация - в България се раждат към 100 бебета с Даун всяка година.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР