Колко често се мотаем по улиците без посока? А има

...
Колко често се мотаем по улиците без посока? А има
Коментари Харесай

Отвори вратата и виж Лили Прокопиева

Колко постоянно се мотаем по улиците без посока? А има толкоз доста Художествени галерии по улиците на София, в които нищо не желаят да плащате, а просто да отворите вратата и да попаднете в света на галерия. Маслени картини, акварели, графики, скулптори, дърворезба, бижута.

В Арт изложба ЕВРОПА на Леге №3, ще попаднете на Текстилните пана на художничката Лили Прокопиева, които тя е нарекла „ Втъкани чувства”. Много ще се впечатлите по какъв начин по този начин с игла и прежда, с конец извит към кабел, тя прави на противоположната страна на своята „ пано-картина” контурите, които след това запълва с игла и конец бримка по бримка от лицевата страна, с цел да сътвори релефа, светлините и сенките, ажурно, съвсем музикално, а ние да почувстваме хубостта, концепцията, описа на художничката, продуктивани от нейните усеща на създател. От вас се желае само да разгледате, да споделите насладата от гледката на тъканата експозиция. Творци като приложничката Лили Прокопиева не вършат постоянно изложения, тъй като това е ръчен труд, не е изтъкан с бързината на стан. За художничката престиж в специалността е огромното име на професор Марин Върбанов. Създателят на актуалния живописен текстил. Върбанов е създател на гобленна секция освен в нашата Художествена академия преди време, а и в Университета в Сидни, както и на Институт по модерна текстилна пластика в Китайската академия по изтънчено изкуство в Ханджоу. След гибелта му в 1989 година Институтът носи името на българския създател и там е изложена непрекъсната негова експозиция. В Сите Дез Ар в Париж съществува „ Фондация Върбанов”, която оказва помощ на младите създатели в текстилното изкуство. Така че пред себе си Лили Прокопиева има кого да следва като образец.

Някои от претворените пана на „ Втъкани чувства”, всяко със свое привличане и влияние

Нека прибавим, че в В изложба Европа можете да седнете и да рисувате сами, под управлението на художничката Елена Хаджистоянова, шеф на галерията. Тя е професионален възпитател в курсовете по изобразяване за дребни и огромни. Семейството на художниците Елена и Божидар Хаджистоянови, дружно с щерка им Даниела и синът им Стоян са дружно и у дома и в галерията. Искат непрекъснато да обновяват 800 – те експонати и да основават празници за създателите и за посетителите на галерията.
Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ


Художничката Лили Прокопиева измежду своите произведения с шефката на галерията Елена Хаджистоянова
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР