Колко често се чували, че мобилните телефони причиняват рак? Най-вероятно

...
Колко често се чували, че мобилните телефони причиняват рак? Най-вероятно
Коментари Харесай

Причиняват ли рак мобилните телефони?

Колко постоянно се чували, че мобилните телефони предизвикват рак? Най-вероятно – доста. Хората от ден на ден спекулират и се майтапят с тази възможна взаимозависимост. Учените са внимателни в прогнозите си, само че неотдавна се появи формален лист с рекомендации за целесъобразна приложимост на мобилните устройства, написа The Verge.

Мобилните телефони са към нас към този момент три десетилетия – не е ли разумно към този момент да имаме отговор за тяхното влияние?

Предвид досегашните проучвания, мобилните телефони по-скоро не предизвикват рак ,

само че проучванията в тази посока не престават.

Радиацията от мобилните телефони се разграничава доста от тази при разграждане на атома - познато като „ йонизираща радиация “ – тя има висока сила и дарба да повреди ДНК-то ти, което води до рак. Телефоните излъчват доста по-нискa радиация „ нейонизирана “, която не поврежда ДНК-то, коментират учените от Калифорнийския център за публично здраве (California Department of Public Health). Въпреки това остава въпросът мобилните телефони въздействат на здравето ни.

Смартфоните вършат хората по-глупави, настояват учени

The California Department of Public Health just released guidelines about cellphone radiation, and how you can reduce your exposure https://t.co/LTsW2coS3D pic.twitter.com/hujYqTjXm9
— CBS News (@CBSNews) December 18, 2017
През 2011 година групата на СЗО прави заключението, че лъчението на телефона "вероятно e канцерогенно ", което е по-малко спрямо другите класификации, само че не е изрично отречено. Шест години по-късно, доказателствата в двете направления към момента са смесени и че за момента остава "известна индикация " за риска, изяснява Джонатан Самет, декан на Училището по публично опазване на здравето в Колорадо и специалист по нездравословното лъчение от телефона, който управлява работна група на Световната здравна организация.

"Не споделям, че има някаква заплаха за публичното здраве, само че потреблението на мобилни телефони е необятно разпростране в нашето общество и би трябвало да сме сигурни, че го разбираме. Засега е по-добре да не се тревожите ", коментира той.

Учените дават няколко лист с насочки за предотвратяване от радиацията

Мобилният телефон да не се намира покрай главата, когато спим; да не го държим в джобовете до слабините; да понижим потреблението им, когато сигналът е слаб; да не ги използваме за обмяна на прекомерно огромно количество данни и несъмнено – да ограничим потреблението им от дребни деца.

Бил Гейтс забранил на децата си да употребяват смарт телефони

Все отново сте сме заобиколени от сигнали за мобилни телефони, Wi-Fi сигнали и всички други типове радиочестотни предавания във вътрешността и на открито - освен когато поставите телефона си до главата. Докато доказателствата покажат друго, всичко това към момента се смята за по-малък риск от рак, в сравнение с други фактори като стрес или нездравословно хранене.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР