Колите с газови уредби във фокуса на прокуратурата. Оказва се,

...
Колите с газови уредби във фокуса на прокуратурата. Оказва се,
Коментари Харесай

Колите с газови уредби влизат във фокуса на прокуратурата

Колите с газови уредби във фокуса на прокуратурата. Оказва се, че липсва надзор дали различните горивни системи са изправни.

Преди седем месеца Тодор си купува нов автомобил. Слага газова уредба, с цел да пести. Предстои му годишен механически обзор. Преди това обаче цялостна инспекция на газовата уредба.

Според формалната статистика у нас са регистрирани близо 29 000 автомобила, които, с изключение на на бензин, се движат и на газ.

Според данните на сервизите, колите на газ са в пъти повече – най-малко 200 или 300 хиляди автомобила. На процедура надзор върху тях няма.

Управителят на един от сервизите споделя, че всеобщо колите на газ нито са регистрирани в КАТ като такива, нито са минали първична инспекция.

„ Последствията са, че сега по пътищата се движат едни 80%, които не са регистрирани, че имат газ. Потенциално са опасни”, счита инж. Георги Илиев - Асоциация на българските автогаз сервизи.

--> Според автомобилната администрация, поради пропуски в закона, постоянно годишните механически прегледи на тези коли са фиктивни.

„ Ако той не означи „ газ/ бензин” и даже да бъде засечен, ние нямаме съображение да го санкционираме”, сподели Красимир Сребров от Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

Затова със закон ще опитат да задължат сервизите да подават информация при монтаж на газова уредба, а техническите прегледи да не могат да завършват без оценка на газовата система.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР