Количествата слънчогледово семе, което има в България, е достатъчно. Няма

...
Количествата слънчогледово семе, което има в България, е достатъчно. Няма
Коментари Харесай

Заместник-министър Данчев:Няма никакво основание за притеснения за дефицит на олио

Количествата слънчогледово семе, което има в България, е задоволително. Няма никакво съображение за терзания за недостиг на олио. Това сподели заместник-министърът на стопанската система Димитър Данчев в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Той уточни, че инспекциите на Министерството на земеделието са открили, че в България сега има към 1,5 милиона тона слънчогледово семе, което е задоволително да задоволи потребностите за произвеждане на олио в страната за идващите 4 години и половина. Недостиг на продукция няма. Преработката на суровината също върви обикновено, а на пазара има задоволителни количества олио. По думите му промоциите в питателните вериги значи, че има задоволителни количества, които да бъдат доставени на пазара.

Цена от 5-6 лв. на кг олио сега е голословна сега, счита Данчев. „ Производствената цена на бутилка олио сега би трябвало да е някъде към 2 лв.. Цени от 5-6 лв. значи спомагателна облага за търговците от 3-4 лв.. Заедно с Комисията по стоковите тържища и борсите направихме цялостна инспекция на доставните цени по магазините и на стоковите тържища и установихме, че доставните цени сега вървят някъде към 2,60-3 лв. за бутилка олио. Тези 2, 3, 4 лв., които се поставят като надценка, не са обосновани и приказват в действителност за съществуването на далавера ", безапелационен е Данчев.

Затова Министерството на стопанската система е упълномощило инспекции и на Комисията за отбрана на потребителите, с цел да се откри какво се случва на пазара. За последните три дни КЗП е направила над 320 инспекции, прегледани са документите за генезис на стоката, проверява се и използването на нелоялни търговски практики, изясни заместник-министърът на стопанската система. Сезирана е и Комисията за защита на конкуренцията, с цел да се откри дали има използване на неприемливи конкурентни практики, спиране и отричане на доставки за комерсиалната мрежа или снабдяване на незадоволителни количества. На този стадий има издадени наказателни постановления от КЗП. Сезиран е и Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, където се правят инспекции както за произхода на стоката, по този начин и за това дали се издават нужните документи за вписване на продажбите, дали дават отговор качествените параметри на стоката.

Димитър Данчев означи още, че забележителното повишаване на цените на съществени артикули през последните месеци се дължи главно на високите цени на електрическата енергия и на вносните горива. „ Значителното повишаване и високата инфлация не е изолиран български феномен. Той е общоевропейски ", сподели той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР