Коли като лодки и подлези като закрити басейни – така

...
Коли като лодки и подлези като закрити басейни – така
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Венеция е една, но в България има много подобия

Коли като лодки и подлези като закрити басейни – по този начин изглеждаше София при започване на седмицата след по-силен дъжд. Така изглеждаше и Варна преди 20-ина дни, още веднъж след дъжд. Сравнения сред Венеция и цялостен куп други български градове виждаме непрестанно в обществените мрежи. Гражданите недоволстват и питат дали времето е станало по-екстремно, или все по-скъпите поправки са станали и все по-некачествени.

От общината в морската ни столица обявиха, че проблемите са от високата активност на дъжда – за два часа се изсипала нормата за съвсем два месеца. „ При такива водни количества в това положение на дъждовната канализация няма по какъв начин сходни размери вода, дъжд, да бъдат признати от канализацията”, безапелационен беше кметът Иван Портних.
След наводнението във Варна: Надежден ли ще е новият бул. „ Васил Левски “ В понеделник той се трансформира в голяма река, което породи въпроса дали това ще се случва всякога. Според критиците планът е остарял, общината обаче твърди, че е сигурен
Според хората обаче шахтите към този момент не се чистят.

Друг фактор за бедствената обстановка е остарялата канализация, която в центъра води и дъждовната, и битовата вода. За решение на казуса има два плана – за 60 млн. лева и за 40 млн. лева
Снимка: bTV
Символ на тазгодишния летен варненски потоп стана тротоарът на неотдавна ремонтиран централен бул., който се трансформира в нещо приблизително сред фон на боен филм и сюрреалистична арт апаратура. Според варненци и преди потопа плочките не са били подредени, а асфалтът е бил на дупки.
Силен дъжд трансформира улиците на Смолян в реки На места се образуваха и наноси от пясък и камъни
Управителят на компанията реализатор Милен Гочев преповтаря тезата на локалната власт: „ При този интензитет на дъжда и това, което падна за доста малко време, няма такава настилка, която да издържи водния дирек, който се получи.... 80-90 см дълбочина”.
Снимка: bTV
В София преди броени дни ситуацията също беше спешно – със стотици наводнени здания, улици и подлези и няколко реки пред преливане. Изненадващо или не, и Следствен отдел към окръжна прокуратура разгласи, че виновността е най-много на природата.
Снимка: bTV
От „ Московска” 33 извадиха и данни, съгласно които са паднали 50 литра на квадрат. Българска академия на науките обаче са измерили едвам 22.

„ Трябва да сме наясно, че този дъжд, който ни сполетя в понеделник е над оразмерените правила за канализационната мрежа (…) Канализацията е оразмерена за 305 литра на секунда на хектар, а в понеделник паднаха 380 л. – 24% повече”, съобщи в студиото на „ Тази сутрин” шефът „ Експлоатация и поддръжка” в „ Софийска вода” Станислав Танев.
Снимка: bTV
Според него мрежата се е държала „ повече от достойно”.

Началникът на спешното звено към общината Красимир Димитров акцентира, че той и сътрудниците му непрестанно почистват шахтите, а се прави профилактика и на речните корита.
След потопа през вчерашния ден: Щети в 900 здания, 22 ударени от мълнии светофара В София паднаха към 50 литра на квадратен метър
Според него са се справили добре в понеделник, тъй като не се е стигнало до бедствено състояние и прекъсване на сериозна инфраструктура.

Димитров отбрани и дейностите на ЦГМ, чиито паяци са траяли да подвигат коли и по време на пороя. По думите му това били погрешно паркирани возила, които, да вземем за пример, можели да затруднят евакуацията на хора.
Снимка: bTV
И той, и Танев обявиха, че екипите им са в подготвеност за следващата порция превалявания, която се чака в края на седмицата.

Три седмици след пороя във Варна, взети ли са ограничения бедствието да не се повтори, от общината не дадоха отговор. Изнесли нужната информация след наводнението.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР