Колекция от стари мотори, ретро соцавтомобили и дори самолети е

...
Колекция от стари мотори, ретро соцавтомобили и дори самолети е
Коментари Харесай

Бизнесмен реставрира стари самолети

Колекция от остарели мотори, ретро соцавтомобили и даже самолети е изложил в парцела си край Килифарево Иво Табаков. Част от експонатите са взети от пункта за скрап и са реставрирани. Кореспондентите ни от Велико Търново описват.

От 30 години бизнесменът Иво Табаков колекционира ретроавтомобили и самолети. Перлата в неговите експонати е руският изтребител СУ- 22М4. Последният полет на бомбардировача е през 2004 година. Докато е на въоръжение в Българската войска, няма позволена нито една повреда или злополука с него.

 
Първият аероплан, който взех, това е бомбардировача СУ -22  M4, и той е събиран от няколко самолета…Има и доста елементи, които не е имало и се постанова да ги изработвам…Той е бомбардировач -изтребител, и подвига, лети със скорост над 2000 км, може би тавана му на полет е 18 000 метра! Това са самолети с изминал запас и де факто този, особено СУ-то… съм го взел на 60 %-70% от Граф Игнатиево… Картечниците – те са ситуирани под крилата, само че това е имитация на картечница. Ракетите също е реплика…
Иво Табаков, колекционер

От седем години Табаков ръководи личен аероплан като фен -пилот. Лети постоянно с асове от Военно-въздушните сили.

„ Като си купих и първия аероплан, с който хвърча сега, е… С него в този момент, по случай  3 март, с още един водач, който е капитан на „ Спартан “, направихме обиколка на България, по границите я описахме. Също моят аероплан държи връх за най доста излитания и кацания за един час – 40, отново сложени от капитан Николай Калайджиев “, споделя Табаков.

В комплекса на Табаков има изложени още два експоната на пътнически самолети и авиосимулатор на модел L-410.

 
Следващият аероплан е „ L-410 “, на който е и на авиосимулатора, имам същия втори подобен, и третият е „ Saab 340 “, който е най – огромният, той е за 34 индивида. Него съм го вземал изцяло на части, тотално раздрънкан. Сааб- а съм го вземал от Своге, от един селскостопански двор… Беше нарязан и съм го взел, също от един авиатор ми го даде, беше изработен за скрап…
Иво Табаков, колекционер

Всеки ден пътуващите край комплекса в Килифарево с е отбиват, с цел да прегледат сбирката или да потренират на авиосимулатора. Табаков признава, че ще се радва, в случай че сбирката и историите му вдъхновят някое от локалните деца и то да стане водач един ден.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР