Колегите от другите парламентарни групи предлагат фактическо понижение на минималната

...
Колегите от другите парламентарни групи предлагат фактическо понижение на минималната
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: БСП няма да позволи да се посяга върху доходите

" Колегите от другите парламентарни групи оферират фактическо намаляване на минималната работна заплата. Когато годишната инфлация е толкоз висока, да понижават работната заплата на над 500 хиляди души, е закононарушение. " Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България "   проф. Румен Гечев по Нова телевизия.
Той напомни, че предлагането на Българска социалистическа партия минималната работна заплата да бъде увеличена на 850 лева бе подкрепено на първо четене от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Български напредък " и " Продължаваме промяната ". " За две седмици нещо стана - не знам какво им предложиха и какво са решили, че внезапно вземат решение да понижат минималната работна заплата ", сподели социалистът.
Той разяснява и предлагането минималната работна заплата да бъде друга за всеки, като уточни, че това е " безумство, в това число и от счетоводна позиция ".
" Българска социалистическа партия се срещна с представители на българските профсъюзи - КНСБ и КТ " Подкрепа ".  Категорично декларирахме, че ще има всеобщи митинги, в случай че решението не бъде променено. Няма да позволим да се протяга ръка върху приходите на най-онеправданата част от българското общество ", акцентира депутатът от левицата.
По думите му Българска социалистическа партия употребява всевъзможни парламентарни практики в границите на закона, с цел да бъде прегледано предлагането за нарастване на минималната работна заплата. " Колегите от другите парламентарни групи в бюджетна комисия имаха наглостта да не позволен за разискване въпроса за нарастването на минималната работна заплата, по тази причина ние го прекарахме през Кодекса на труда ", сподели той.  
За размерa на междинната работна заплата: " Колкото е по-висока междинната работна заплата, толкоз по-голяма ще бъде и минималната. Затова предлагаме 50% от междинната работна заплата да не е безспорна големина за минималната, а да следва растежа на продуктивността на труда ", разяснява проф. Румен Гечев.
Депутатът уточни нуждата Народното събрание да балансира ползите на бизнеса и хората с най-ниски работни заплати. " За да е допустимо това обаче, България има потребност от постоянен кабинет, който да има икономическа стратегия за краткосрочнo и дълготрайно развиване ", означи социалистът.   
" В топ три сме по повишаване на минималната работна заплата в Европейски Съюз последната година и половина, когато от Българска социалистическа партия настояхме и минималната работна заплата беше нараснала на 710 лева - това стана не за 12 години, а за последната година и половина ", напомни проф. Гечев.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР