Коледните празници са време, в което се замисляме повече за

...
Коледните празници са време, в което се замисляме повече за
Коментари Харесай

Фондация Здравно бъдеще помага на деца с муковисцидоза

Коледните празници са време, в което се замисляме повече за това какъв брой постоянно вършим положително, какъв брой постоянно оказваме помощ и даваме на хората. Историята на Фондация " Здравно бъдеще " е по-различна, тъй като основателите ѝ – Борислава, нейните деца и нейното семейство, вършат Добро всеки ден. Те са хора, които могат да разсънят искрата на Доброто във всеки, помагайки през последните години на десетки дечица, страдащи от муковисцидоза - едно подло и към момента едва познато заболяване у нас.

Историята на Коледният университет на добротата и Фондация " Здравно бъдеще "

Фондация „ Здравно бъдеще “ е основана през 2015 година, като нейна съществена цел е да даде образец на децата да оказват помощ и да дават. Подкрепени от техните родители, те увличат своите другари с положителни сърца и осъществят разнообразни благотворителни акции в поддръжка на изоставени деца, деца с увреждания, възрастни хора настанени в домове и деца диагностицирани с тежката диагноза муковисцидоза. " Доброто е заразно ", споделят сем. Христови и няма по какъв начин да не им повярваме, защото е забележима страстта, която носи всяко тяхно събитие.

Основните цели на Фондацията са отбрана на ползите, изискванията на работа в региона на опазването на здравето, образованието и културата. Организиране, реализиране и подкрепяне на образованието, квалификацията и специализацията в бранш опазване на здравето, обучение и просвета. Осъществяване на здравна, просветна и осведомителна активност.

През годините Фондацията сполучливо е помогнала на десетки деца, като не биват забравени и възрастните хора, живеещи в домове. Няколко пъти в годината се провеждат събития с благотворителна цел, които поддържат дадена идея, като в последните години се натъртва на поддръжката на деца с муковисцидоза.

Муковисцидозата e тежко, нелечимо генетично заболяване, дължащо се на разновидност на ген, ситуиран върху дългото рамо на хромозома 7. То се характеризира с нарушен превоз на хлорни и натриеви йони през епителния пласт. При муковисцидоза хлорният канал е блокиран, вследствие на което секретът в дихателните пътища, гастроинтестиналния тракт и панкреаса имат ниско наличие на хлор, натрий и вода.

Това води до продукция на огромно количество гъст, жилест секрет, който е доста мъчно да бъде изхрачен от белите дробове на децата. Той полепва по дихателните пътища и блокира дребните бронхи. Панкреасните ензими не доближават до дванадесетопръстника, тъй като панкреасните пътища са блокирани от гъстия секрет.

Развива се синдром на малабсорбция. Потта на човек с муковисцидоза има 5 пъти по-висока централизация на натрий и хлор от тази на останалите. Жилавият секрет може да се инфектира от разнообразни микроорганизми.

Затрудненията в дишането са едни от най-сериозните признаци на болестта. Те са резултат от зараждащи чести инфекции в белите дробове. Именно заради тази причина е нужна ежедневна игра на батути, която доста облекчава неприятните признаци.

Събития и начинания

През 2023 година към 45 фамилии, в които порастват дечица, заболели от муковисцидоза имаха потребност от детски батути за лечението на малчуганите. Голяма поддръжка на фамилиите и децата оказаха от фондация " Здравно бъдеще ", които закупиха десетки батути, употребявани от дечицата за оживление и по-добро положение на белия им дроб.

" Сподели положително " е най-развитият план на Фондацията все още. През април месец деца на членове посетиха възрастните хора от Дом за остарели хора „ Сем. доктор Калинкови ”, с цел да им подарят страст за празника Великден. Пет деца с огромни сърца Даяна Христова на 8 години, Иван Попов на 8 години, Иван Йорданов на 5 години, Румяна Георгиева на 14 години и Стефан Христов на 14 години, основават театър по собствен сюжет от стихотворения и песни, с цел да създадат празника за самотните хора по благополучен и прелестен.
 
С поддръжката на Фондацията и техните родители, те подариха на всички възрастни и самотни хора по една особено алено великденско яйце-свещ, знак на вярата и добротата, както и пакети с великденски козунаци и храна.

Кампанията „ Сподели положително “, сплотява напъните и на доброволци, които помогнаха и за почистването на спалните пространства на жителите на Дом за деца и младежи с умствена назадничавост " Св. Пантелеймон ", село Видраре.

През май 2023 година също е проведена изложбата „ Пътят на светлината “ на художника Стефан Четроков, в поддръжка на благотворителните дела на Фондация „ Здравно бъдеще “. Средствата, които бяха събрани отидоха още веднъж за подкрепяните идея, а точно за деца в потребност, деца страдащи от муковосцидоза и самотни възрастни хора.

Разбира се, това са единствено част от самодейностите, които Организацията е провела през последната година, само че виждаме, че мисълта за близък и любовта към другите, е в действителност огромна мощ, когато обединим напъните си. Доказателство са щастливите поданици на Дома за деца с увреждания във Видраре " Св. Пантетлеймон “, които чакат своята последваща почивка и дечицата, страдащи от муковисцидоза, които имат към този момент батути.

От деца за деца - тъй като те още не са не запомнили да оказват помощ!

Последното събитие Коледен университет на добротата на Фондацията, което се организира на 10 декември в гр. София още веднъж бе в поддръжка на обичайните ѝ дела.  Големият наследник на сем. Христови, отказвайки се да чества своя петнадесети рожден ден, провежда този Коледен ден на положителното.

Деца от ДВГ " Усмихнати звезди " пяха за деца, Веселин Маринов направи знамение с песните си, както и празника беше споделен с деца от Дома за деца с увреждания във Видраре " Св. Пантетлеймон “. Кратко изявление направи и една от майките на дете с муковисцидоза, член на Асоциация “Муковисцидоза ” България.

Определено такива събития и организации ни демонстрират какъв брой са мощни децата. Колко обич и добрина носят в себе си и ни карат да се замислим по какъв начин да бъдем повече като тях, с цел да ги възпитаме да не се трансформират и да не стопират да оказват помощ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР