Коледните празници са най-вълшебното време от годината за много страни

...
Коледните празници са най-вълшебното време от годината за много страни
Коментари Харесай

Любими коледни сладкиши в България

Коледните празници са най-вълшебното време от годината за доста страни по света. По традиция те са изпълнени с обилни трапези и мирис на уют на коледни сладкиши.

В чужбина подготвят немски щолен, джинджифилови бисквити и коледни пайове. Малко по малко те навлизат и на българската софра. Но към момента има феновете и на остарели предписания, предадени от майките и бабите ни.

Ето някои коледни сладкиши и сладки, обичани в България.

Баница с ябълки

Няма нищо по-примамливо и уханието на баница с ябълки, орехи и стафиди. Това е обичан коледен сладкиш на българите.

Баклава

Баклавата е типична за балканската кухня, и също е обичано сладко прелъщение на българската софра за Коледа и Нова година. В някои фамилии даже се прави коледна саралия с шансове.

Ретро тиквеник

 Коледен тиквеник в България

Тиквеникът, или баница с тиква, е коледен десерт, който е на изключителна респект в съвсем всяко българско семейство. И може би всяко домакинство си има своя непокътната рецепта за царя на коледната софра. Обикновено измежду наложителните артикули за тиквеник са кори за баница, тиква, орехи и други ядки.

Бабините курабийки

Независимо че в последно време от ден на ден кулинари доближават нови върхове с модерните коледни бисквити с фондан и глазура, елементарните бабини курабийки не престават да са класика.

Сиропирани тригуни

Сиропираните тригуни също са желан избор на празничната софра. Те са класика в жанра, когато приказваме за ретро десерти и сладкиши.

Захаросани праскови

 Сладки праскови Снимка: Диана Костова

Захаросаните праскови също ни припомнят за едни отминали времена. Но даже и в този момент мъчно ще намерите човек, който не ги обича. Сочни, сладки и пъстри, те са същинска приятност за сетивата.

Класически ореховки

В зимния интервал класическите ореховки си остават обичани сладки на доста генерации. Ако още не сте пробвали да си ги приготвите сами, безусловно би трябвало да поправите този пропуск.

Целувки

 Коледни целувки Снимка: Добринка Петкова

В по-модерни времена се захласваме по френските макарони. Но тези, които държат на класиката, не биха посрещнали Коледа и Нова година без празнични целувки.

Това са някои от обичаните коледни сладкиши в България. А кои са обичаните коледни сладки на вашето семейство?

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР