Коледните и Новогодишните празници преминаха без сериозни хранителни инциденти. Инспекторите

...
Коледните и Новогодишните празници преминаха без сериозни хранителни инциденти. Инспекторите
Коментари Харесай

Унищожиха близо 4 тона негодни за консумация храни по празниците

Коледните и Новогодишните празници минаха без съществени хранителни произшествия. Инспекторите към Българската организация по сигурност на храните правиха засилените инспекции по време на всички празнични дни, с цел да могат да подсигуряват на потребителите сигурността на празничната софра. Инспекторите са създали над 2800 инспекции. 
По време на инспекциите са открити и ориентирани за заличаване близо 4 тона храни от скотски генезис (основно поради изминал период на валидност или липса на документи за произход). Един обект е спрян от употреба.
В резултат на установени нарушавания са издадени 48 Предписания и са формирани 44 Акта за определяне на административно нарушаване. Най-честите нарушавания, които инспекторите на БАБХ установяваха са нерегламентирана продажба на храни (предимно от скотски произход) и липса на документи, доказващи генезис и качество, предложение на храни с изминал период на валидност, неспазване на изискванията и периодите на предпазване, несъответствия по сградов фонд и съоръжение в обектите, както и неточни или нередовно водени записи документиращи дейностите на бизнесоператорите за гарантиране на сигурността на храните.

Едновременно с тези инспекции БАБХ взаимно с Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и други институции извърши 402 инспекции. Междинните резултати демонстрират, че до този миг са връчени 11 наставления и 22 Акта за определяне на административни нарушавания. Спрени от реализация и ориентирани за заличаване са над 16 тона храни от скотски генезис.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР