Коледари обикалят домове в с. Владая, Софийско, за да занесат

...
Коледари обикалят домове в с. Владая, Софийско, за да занесат
Коментари Харесай

Младежи от Владая пазят жива традицията на коледуването

Коледа ри обикалят домове в с. Владая , Софийско, с цел да занесат здраве и благодат на стопаните, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Срещата на жителите с групата е дълго чакана, тъй като традиция та е възобновена от предходната година. Заслуга по тази причина имат братята Митко и Владо Митеви, които са научили коледа рите от Народно читалище „ Светлина 1906 “, на всичко, което би трябвало да създадат когато потропат на вратата на стопаните.

„ Тази група от хора сме супер запалени по това да поддържаме националното, българското. С тези момчета, по-височките, взехме решение да съберем групата, дребните да ги подучим по вените им да върви националното, българщината. Да не се не помни българското “, сподели 17-годишният Георги Станев, който изясни, че по принцип в коледа рските групи няма девойки, само че в тяхната те носят и пазят получените пари и блага.

Пълнолетният Иван Апостолов споделя, че обикалят всяка къща, само че има и такива, чиито порти не се отварят за тях. Въпреки това отворените врати доминират.

„ Коледа р е човек, който обикаля по къщите, пожелава здраве , благополучие, обич и всичко най-хубаво на всички домакини “, обясни младото момче.

Мария Сергиева сподели, че хората са доста великодушни и дават всичко каквото имат – пари и плодове. Но не това е повода тя да е паралелно до момчетата, а това, че обича традициите и желае те да се запазят. Нейният брат Ясен, който е на 9 години за първи път влиза в ролята на коледа р.

„ Тази година се възпламених по коледуване то и взех решение да опитвам. Хареса ми това, че българското е непокътнато и съвсем на никое място няма коледа ри “, сподели с искра в очите дребното момче.

С ария на уста, усмивки до ушите и богат ресурс от наричания за здраве , благодат и имане, групата оглася Владая . Тя е дълго чакана във всеки дом, чиито врати са необятно отворени. Чул песента им в двора излиза Димитър Ласков, с цел да ги посрещне с бонбони и алено вино.

„ Естествено, че ги очакваме– кучето е вързано, вратата е отворена и сме подготвени да ги посрещнем. Това е едно огромно благополучие за нас. Това е за втора година. Дано да се повтаря и в идващите години. Дарих ги с гевреци и им дадох някой и различен лев. Пожелавам си всички да сме живи и здрави, спокойни. Всичко друго ще пристигна от самосебе си “, сподели стопанинът и добави, че групата е добре пристигнала, само че да не гледа за млади момета в къщата му, както пее в песента, с която влиза в дворовете, тъй като в неговата към момента не ги дава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР