КОЛЕДАИван ВазовОй, Коледо, мой Коледо,роди ми се боже чедо.Кравай скача

...
КОЛЕДАИван ВазовОй, Коледо, мой Коледо,роди ми се боже чедо.Кравай скача
Коментари Харесай

Стани нине, господине...

КОЛЕДА

Иван Вазов

Ой, Коледо, мой Коледо,
роди ми се боже чадо.
Кравай скача от лавица
ври в котлето кървавица.

Запей, бабо, като лани,
радостно на нас да стане:
ой, Коледо, мой Коледо,
роди ми се боже чадо!

Денят против Рождество Христово е измежду най-скъпите мемоари още от детските години. Утре е Бъдни вечер и последният ден от Великите пости, в който се чака раждането на Божия наследник. Това е един от най-важните фамилни празници, когато всички се събират вкъщи и честват дружно.
Цял ден стопанката приготвя ястията, които вечерта ще постави на трапезата. Традицията повелява те да са нечетен брой - някъде са седем, колкото дните на сътворението, другаде са девет, колкото месеца майката носи в утробата си своето чадо. А в някои краища на България сервират 12 блюда, колкото са месеците в годината.
Вечерята стартира, откакто най-възрастният мъж прекадява трапезата. Обикновено на нея участват два типа сарми - с лозови и със зелеви листа, пълнени сушени чушки с фасул, ориз или булгур, печен или джуркан фасул, туршия, ошав, орехи, варено жито, тиквеник или печена тиква с мед и орехи, щрудел, саралия, плодове, чесън, лук, мед... Допълва ги кана с алено вино. С най-голямо неспокойствие се чака разчупването на содената питка с паричка и дрянова клонка. Защото се счита, че който завоюва парата, през идната година ще носи парите у дома, а комуто се падне клонката - ще се радва на здраве и благодат.
Първото парче от хляба е за Богородица и се оставя пред домашната икона. Ако паричката се откри в него, шансът ще е за цялото семейство. По време на вечерята никой не става от масата, а най-после трапезата не се раздига, с цел да не избяга шансът от вкъщи.
След среднощ настава Коледа и потеглят коледарите. Младежи, пременени в национални носии или облечени като овчари, с калпаци, украсени с чимширови китки, пуканки, нанизани на червен конец, сушени сливи и стафиди, обхождат домовете, с цел да честитят Рождество Христово - Коледа. Станеникът, който ги предвожда, изрича благословия за фамилията и къщата, след това дружината изпява песни и за всеки поотделно.

Стани нине, господине,
че ти идем положителни посетители.
Добри посетители коледари,
тръгнали сме чак от нощес
в тези дълги, тъмни нощи.
Да ви търсим кой къде сте,
да ви носим положителни новини -
какъв брой билки по земята,
толкова здраве в тази къща.

Стопаните подаряват коледарите с колаци, дребни пари, месо, сланина, брашно, фасул, лук, вино и орехи.

Известни писатели са създатели на готварски книги
Още от времето на Александър Дюма татко - готварската библия " Голям кулинарен речник ", и " Готварската книга на Дядо Славейков " от Петко Рачов Славейков има писатели, които в своите книги майсторски са описвали апетитни ястия и любопитни елементи от кулинарията. А те двамата са написали цели готварски книги. В по-ново време - през 90-те години на ХХ в., именитият създател на исторически и биографични романи - писателят Димитър Мантов (1930-2008), прибави към своите над 50 белетристични книги няколко кулинарни, първо в многотомна поредност, а по-късно и в солидното издание от 575 стр. " Българска национална кухня, 2000 изпитани предписания ", което през лятото на 1998 година имах достойнството да получа персонално от сладкодумния повествовател с подпис.
Димитър Мантов бе уверен, че опознаването на живота в разностранните му форми включва надникване в кухнята. " Всички мои книги са построени на документална основа. При събирането и записването на обстоятелства от исторически извори, от архиви, фолклорни сборници, устни разкази... започнах да протоколирам и готварски предписания от разнообразни краища на България. Това е национално благосъстояние, което в случай че в този момент не се запази, ще изчезне ", смяташе фамозният романист. По неговите думи в обичайна кухня - част от битието на един народ, са заплетени исторически корени, география, етнография, фолклор, връзки с близки и далечни страни. Отразява се даже темпераментът му, който проличава в желанията към избрани ястия (а те вървят с избрани питиета) и така нататък В обичайна кухня се отразяват националният светоглед и икономическата конструкция.
На празничния ден на Рождество Коледната софра е богата, отрупана с разнородни месни ястия, погача и баница с шансове. Следват няколко хрумвания за вкусни ястия, разнообразни от обичайните за менюто на 25 декември печено прасенце, пуйка с кисело зеле и капама.

Мусака от накълцано свинско месо и кисело зеле
Свинско филе с гъби в гювечета
Шарена сланина (или пушени свински гърди) на шиш
Печено свинско месо с плънка от кайма
Пълнено бутче на фурна
Свинско филе с прясно мляко на фурна
Руло от свинско месо с гъби и пушено сирене
Задушено свинско джоланче с чесън
Свинско месо с гъби и праз
Пълнена зелка със свинско месо
Свински ролади с бекон или шунка
Джоланче с картофи и гъби в гювеч

И да не забравяме две съществени неписани правила: всяко ядене, приготвено в пръстен гювеч, добива неповторим вкус; храната се възприема първо с очите, по тази причина от изключително значение е типът на чинията, която сервира, а тук водеща е фантазията на домакинята.> Народна метеорология

* Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са положителни и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е заоблачен, ще има заболявания през годината.
* Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят доста.
* Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.
Страницата приготви
Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР