Коледа е празник на семейството, на радостта и добрите и

...
Коледа е празник на семейството, на радостта и добрите и
Коментари Харесай

Как да си приготвим капама за Коледа?

Коледа е празник на фамилията, на насладата и положителните и пожелания. На този ден обичайно фамилията се събира на трапезата. Тя би трябвало да бъде богата - с локални ястия и деликатеси. По-добрите кулинари могат да подготвят капама със свинско или телешко месо.

Капамата е богато зимно ядене, което се подготвя с доста и разнообразни типове месо, богато е на усет и аромати. Основна съставка от него е киселото зеле и се подготвя за празничната софра поради богатия си усет.

Най-популярна е Банската капама , която се подготвя в Банско. Разбира се, като характерен представител на българската национална кухня, и рецептата за капама има вариации, само че без значение дали се назовава Банска капама, или просто капама, има няколко правила.

Капама наложително съдържа кисело зеле, ориз и няколко типа месо . Освен, че капама е толкоз вкусно ядене, тя има и различен неоспорим плюс. Подобно на всички предписания за ястия, приготвени в гювеч, и капама се подготвя доста елементарно и е подобаваща и за най-начинаещите готвачи.
 Коледа iStock/Getty Images-->
Ето по какъв начин да си приготвите капама:

На дъното на огромен глинен гювеч сложете няколко лентички сланина, а върху тях цели зелеви листа. След това ред ситно нарязано кисело зеле,  кубчета алено цвекло, ½ от ориза и поръсвате с половината от подправките.

Отново нареждате няколко лентичнки сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ пиле. Отгоре още веднъж редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завивате всичко с останалите цели листа кисело зеле. Заливате с аленото вино и 1 чаена чаша зелев сок.

Глиненият гювеч наложително се поставя в студена фурна, с цел да не се спука. Пече се към 5 часа на 160 градуса.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР