Коледа е онова вълшебно време от годината, което свързваме с

...
Коледа е онова вълшебно време от годината, което свързваме с
Коментари Харесай

Наказание от Бог или природна стихия: Наводнение убива 13 000 души на Коледа

Коледа е това вълшебно време от годината, което свързваме с бухнал бял сняг, приказно украсени елхи, дарове от сърце и отрупани с храна трапези. В това свято време като че ли въздухът е изпълнен с добрина и позитивни страсти.

Нещо ужасяващо обаче се е случило навръх този ден преди повече от 300 години в Европа. Това е едно от най-големите и смъртоносни бедствия с стихия в историята. През 1717 година голяма вълна връхлита крайбрежието на Северно море в Европа. В ранните часове на коледната заран морето нахлува в огромна част бреговата линия от Германия до Холандия. Огромна приливна вълна залива континента и морската вода дави хиляди хора в леглата им, а други принуждава да се катерят нависоко, с цел да търсят избавление на живота си по покриви и дървета, написа The Times.

Бедствието лишава живота на над 13 000 души. Оставя след себе си унищожени къщи и разрушени ферми. Апокалиптичното време предизвиква големи наводнения, само че това става известно, че не е единственото предизвикателство, пред което ще бъдат изправени хората. Докато оживялото население се бори с вятъра и вълните, арктическите стихии и мразовит мраз нахлуват из континента, написа Daily Mail.



Англия е пощадена, само че Германия и Холандия са мощно наранени. Някои селища в страната на лалетата са изцяло заличени от лицето на земята. По целия континент крайбрежните насипи се напукват и срутват под мощния натиск на водите, тласкани от урагана.

Коледния потоп е породен от извънтропичен циклон, приближаващ от Северния Атлантически океан, покрай Гренландия, преминаващ през Северно море на 24 и 25 декември 1717 година, написа cambridge.org.

Учените откриват, че в нощта на 24 декември равнището на водата се повишава малко над предстоящото, а продължителните северозападни ветрове предизвикват идващия отлив към среднощ, когато се доближава междинното равнище на прилива. Пикът на бурята съответствува със идващия прилив ранните утрешни часове на 25 декември, което води до внезапно повишение на водните равнища и обстойно преливане на дигите.

It's 300 year ago thousends drowned along the coasts of Denmark, Germany and the Netherlands during the Christmas Flood of 24-25 December 1717. Not only lifes were taken, land too. Read our blog about the Atlantisses of this stretch of the North Sea coast:
— Frisia Coast Trail
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР