Коледа е най-светлият и приказен празник в годината, който събира

...
Коледа е най-светлият и приказен празник в годината, който събира
Коментари Харесай

Историята на коледните светлини е много любопитна

Коледа е най-светлият и баснословен празник в годината, който събира фамилиите на трапезата и под светлините на елхата. Но по какъв начин са се появили за пръв път коледните светлини? Първите коледни светлини са тъкмо свещите, които и през днешния ден виждаме върху чудните ретро картички или илюстрации на книги. Те са били прикрепяни към дървото благодарение на восък или карфици. Тази процедура стартира в Германия през 17-и век и през идващите години се популяризира в други страни от Европа.

Първоначално свещите са били употребявани, с цел да осветят красивите декорации и орнаменти, които са сложени на дървото. Това продължава до към 1900 година, когато стават известни свещниците и хората стартират да ги употребяват вместо карфици или разтопения восък. Едва към 1915 година стартира потреблението на стъклените топки, които заменят свещите по дърветата като главно средство за осветление хубостта на тези прелестни знаци на Коледа.

Светът на коледните светлини се трансформира в нещо необикновено и приказно с изобретяването на електрическата крушка и електричеството. През 1882 година в Ню Йорк е забелязана първата коледна елха, осветена от електрически светлини. Те са запалени от Едуард Джонсън, който е другар на Томас Едисън. Коледната елха е била осветена с красиви червени, бели и сини светлини. Така се появява първият низ от коледни лампички, които стартират да се създават всеобщо от към 1890 година Това слага и началото на прелестната традиция да украсяваме коледната елха и домовете си със светлини.

Първата коледна елха на Белия дом, която има електрически светлини, е забелязана през 1895 година и е осветена от президента Кливланд. През 1917 година след пожар, породен от коледните светлини, стартира тяхното рационализиране и на пазара се появяват безвредни лампички, които да понижат риска. Външните светлини се появяват за пръв път в Северна Америка през 1927 година Те бързо се трансформират в международен феномен. Коледната лампа Bubble се трансформира в желана декорация след Втората международна война. Тя съставлява светлинни мехурчета в течност. Тази декорация е извънредно известна в края на 40-те години на предишния век и се създават до към 1970 година Въпреки това, доста от тях към момента се употребяват през днешния ден.

С развиването на технологиите настъпват и промени в коледните светлини. През последните години желани са разнообразни типове осветяване, ситуирано върху релси, тръби. Също по този начин извънредно известни и желани за паркове, градини, площади, улици,  дори и за създаване на елхи станаха LED коледните светлини. Те не се виждат елементарно денем, само че основават невероятни картини през нощта. Коледните светлини са един от знаците на празничния сезон. Коледа постоянно е богато осветена от пъстри, блестящи лампички в разнообразни форми, които допълват чувството за вяра, религия и същинска наслада, написа NOVA.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР