Коледа е и красиви истории за празника отново ни напомнят

...
Коледа е и красиви истории за празника отново ни напомнят
Коментари Харесай

Мачът, който спря Първата световна война на Коледа

Коледа е и красиви истории за празника още веднъж ни припомнят за себе си. За футболния почитател има един специфичен миг от Първата международна война. Всъщност може би доста от вас също за чували за него.

Става дума за мача, който е прекъснал войната на Коледа преди 109 години. Мястото за празнуване на Рождество Христово е най-необичайното и мъчно може да се свърже с празник. Това е Западният фронт на Първата международна война. Денят е прочут в историята като Коледното помирение.

Всичко стартира предната вечер (24 декември 1914 г.), когато немските войски стартират да украсяват своите окопи и барикади. Пеят коледни песни. Англичаните от другата страна им отвръщат със същото. Последва необявено от нито една от двете враждуващи армии помирение. То продължава 24 часа. През това време бойците разменят дарове в пространството сред техните окопи, които от време на време са отдалечени на едвам 100 метра. Мъртвите тела в ничията земя са заровени.

На едно от всичките места на Коледно помирение един против различен са Бекширският полк на английската войска и 133-и саксонски полк на немската армия. Те даже изиграват футболен дуел. Трудно е да се назова същински мач. Теренът е заледен и неравномерен, посипан с ями от артилерийски снаряди. Навсякъде има огради с бодлива тел. Още по-зловещи са останките от човешки тела. Двата тима са формирани от по 50 индивида. Всеки, който е изискал да взе участие във футболния дуел е можел да го стори. В края немците печелят с 3:2. Резултатът и провеждането на мача са отразени от авторитетния в. “Таймс ”, който разгласява писмото на майор от британския медицински корпус.

Но футболът, който в тези години към този момент е културна забележителност и за британците, и за множеството народи в Западна Европа, за няколко минути кара хората с униформи изцяло да не помнят войната.

Важно е да се означи, че това не се случва на всички места по фронтовата линия. Немалко началници не позволяват излизане от окопите и доближаване с врага, с цел да не пада моралът. Но тук-там е имало изпити бири, цели часове на умерено придвижване на бойци от двете страни в ничия земя.

И до ден сегашен тази действителна история е измежду обичаните на футболните романтици. Разбира се, видяно от неспортна страна Коледа е главната причина за прекъсването на огъня, само че самият факт, че бойците са избрали да играят футбол тъкмо в този миг приказва доста за любовта към играта.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР