Коледа е един от най-големите празници в Християнския свят. През

...
Коледа е един от най-големите празници в Християнския свят. През
Коментари Харесай

5 неща, които не знаете за Коледа

Коледа е един от най-големите празници в Християнския свят. През последните десетилетия обаче той излиза от религиозния си темперамент и се трансформира в панаир на комерсиализма. Както и да одобряваме и колкото и добре да познаваме историята на празника, постоянно има обстоятелства, които остават скрити от огромна част от хората или просто – добре забравени.

Сега ви представяме 5 обстоятелството за празника, които може би не знаехте:

1.Не постоянно в историята се е чествала на 25 декември
свързани новини7209на 21.12.201617453на 24.12.2013
Истината е, че действителната дата, на която се ражда Исус Христос, остава изгубена някъде по дългия път на историята, като даже в Библията на никое място не загатва датата 25 декември.

Написаното в нея обаче кара доста историци да стигнат до заключението, че Божият Син в действителност се е появил на този свят напролет.

Някои от тях настояват още, че датата, на която означаваме през днешния ден, е била определена, тъй като съответствува с езическия празник Сатурналии, почитащ господ Сатурн, чиито традиции включвали размяната на дарове.

2. Първата излъчена от Космоса ария е Jingle Bells

На 16 декември 1965 година В реалност известната по ария в началото е написана през 1857 година за Деня на благодарността.

3. Традицията за окачане на чорапи на камината стартира инцидентно

Според една легенда този бит стартира с помощта на безпаричен мъж, който е нямал задоволително пари за зестра на трите си дъщери. Една вечер, откакто девойките окачили своите преди малко изпрани чорапи на камината, с цел да изсъхнат по-бързо, Свети Никола пуснал в комина злато, което се озовало в тях.

4. Гирляндите, употребявани за декорация през днешния ден, в предишното са били доста скъпи

Първите гирлянди са се появили през 1610 година в Германия, като първоначално са за тях са били употребявани влакна от същинско сребро. Макар и устойчив, този метал бързо потъмнявал, ето за какво след това били правени опити да се размени със примес от олово и калай, които обаче се увенчали с неуспех, тъй като сплавта била тежка.

5. е била противозаконна в Съединени американски щати

От 1659 година до 1681 година всеки, който е бил заловен да се радостни в колониите, е бивал санкциониран. До Войната за самостоятелност денят е имал толкоз малко значение, че Конгресът даже организира първата си сесия на 25 декември 1789 година Нещо повече, трябвало е да мине съвсем един цялостен век, с цел да разгласят за федерален празник.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР