- Колата бележи отклонение от стила на превозното средство, преобладаващ

...
- Колата бележи отклонение от стила на превозното средство, преобладаващ
Коментари Харесай

Преди 120 години Mercedes-Simplex 60 к.с. печели състезанието Semmering

- Колата бележи отклоняване от стила на транспортното средство, доминиращ по това време
- Състезанието в Семеринг през 1899 година възвестява раждането на автомобилния спорт в Австрия
- Херман Браун печели четири пъти в това планинско съревнование

Около 1900 година събитията в моторните спортове стават все по-популярни и от ден на ден страни стартират да провеждат надпревари. Австрия се причислява към този кръг през 1899 година с изкачването на хълма Семеринг, събитие, което доста се предизвиква от семейство Йелинек. През 1900 година Емил Йелинек дава подтик на Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах да разработят автомобила подобен какъвто го познаваме през днешния ден, и проправя пътя за марката Mercedes.

С Mercedes-Simplex автомобилът най-сетне се разделя с каретата при започване на 1900 година Характерните черти включват удължената форма, лекият високопроизводителен мотор, вграден надълбоко в рамката и органично интегрираният в предната част нагревател вид пчелна пита, който трябваше да се трансформира в отличителна линия на марката.

На Semmering техническият напредък на автомобила е трябвало да бъде демонстриран на висшето общество. Планинското съревнование води от Шотвин (Долна Австрия) в продължение на над 10 километра до високия 984 метра проход Семеринг. Средният надолнище е 10 % и транспортните средства е трябвало да преодолеят девет завоя. Между 1899 и 1933 година това планинско съревнование е следено от до 60 000 фенове.

Херман Браун печели петото издание на надпреварата на 17 септември 1903 година със спортна кола Mercedes-Simplex 60 к.с. Gordon Bennett. Роден в Канщат през 1874 година, той в началото работи като механик в Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG). От 1898 година нататък фенове на коли като Емил Йелинек го наемат като водач. При първата си победа преди 120 години в Семеринг са му трябвали за изминаване на трасето 8:47,6 минути, което прави междинна скорост от 68,3 км/ч.

С четвъртата си поредна победа през 1906 година той намалява тази цифра до 7:47,0 минути (80,5 км/ч) с Mercedes 120 к.с. За съпоставяне Рудолф Карачола печели през 1928 година с Mercedes-Benz SSK за 6:40.29 минути. Тук междинната към този момент е 90 км/ч.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР