Коклюшът не е ново заболяване. Наблюдаваме заболяването от началото на

...
Коклюшът не е ново заболяване. Наблюдаваме заболяването от началото на
Коментари Харесай

Предстои пикът на коклюш да е май месец, регистрираните случаи са над 400

Коклюшът не е ново заболяване. Наблюдаваме болестта от началото на година. Към момента има към 400 регистрирани случаи на коклюш, което към момента е надалеч от пика, който чакаме да достигнем, който пик се чака до края на май месец. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева в " Денят стартира ".По думите й няма потребност да се всява непотребна суматоха и напрежение измежду обществото по отношение на разпространяването на коклюш.

Тя изясни, че поради пандемията от Ковид са настъпили някои пропуски в имунизацията против коклюш.

" Една от вероятните аргументи за заболеваемостта е, след пандемията от Ковид са настъпили някои пропуски в имунизацията против коклюш. Макар, че от коклюш боледуват и ваксинирани, просто го прекарват по-леко ", сподели доктор Галя Кондева.

Д-р Галя Кондева съобщи, че не се чакат съществени затруднения при възрастните от болестта, като цената за имунизациите в аптечните мрежи ще бъдат 30 лева

" Всички експерти са на мнение, че новата ваксина прави по-кратък отговорът и по тази причина след 3-4 година се следи по-широко разпространяване, само че пък при нея се следят по-малко странични резултати. Не се чакат съществени затруднения при възрастните от болестта ", сподели още тя.

Д-р Галя Кондева разгласи, че най-вече болни има в София.

" Най-много болни има в София. В 11 области към момента няма регистрирани случаи и по тази причина не може да се разгласи зараза. Възможно е празниците, които идват леко да лимитират разпространяването в учебни заведения и детски градини. В учебните заведения ще се карантинират единствено класове с болен възпитаник. 14 дни е карантината ", разяснява още служебният здравен министър.

Вижте повече във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР