Кожата ни, най-големият орган на тялото, служи като защитна бариера

...
Кожата ни, най-големият орган на тялото, служи като защитна бариера
Коментари Харесай

Храните и напитките, които са пагубни за кожата

Кожата ни, най-големият орган на тялото, служи като защитна преграда против токсините и нездравословните субстанции от околната среда. Това, което консумираме, обаче може да окаже доста въздействие върху здравето и външния тип на кожата ни.

Някои храни и питиета могат да бъдат токсични за кожата, което води до разнообразни проблеми като акне, прибързано стареене и възпаления. Разбирането на връзката сред метода на хранене и кожата е от решаващо значение за поддържането на здрава и сияйна кожа, пише actualno.com.

Захар: Прекомерната консумация на захар може да докара до безпорядък в кожата ви. Високогликемичните храни, като сладки закуски и питиета, могат да провокират повишение на равнищата на кръвната захар, което води до нараснало произвеждане на себум - естественото масло на кожата. Това може да запуши порите, което води до поява на акне и възпаления.

Млечни артикули: Някои хора могат да бъдат чувствителни към млечни артикули, които могат да провокират акне и инфектиране на кожата. Млечните артикули съдържат хормони, които могат да нарушат естествения хормонален баланс на организма, което може да докара до кожни проблеми.

Преработени храни: Преработените храни постоянно са с високо наличие на трансмазнини, изкуствени добавки и консерванти. Тези субстанции могат да допринесат за инфектиране на кожата и да ускорят процеса на стареене. Изборът на пресни, пълноценни храни е по-добър избор за здравето на кожата ви.

Алкохол: Прекомерната консумация на алкохол може да дехидратира кожата и да разшири кръвоносните съдове, което води до зачервяване и отичане. Алкохолът може също по този начин да изчерпи главните хранителни субстанции, като повлияе на способността на кожата да се възвръща и регенерира.

Кофеин: Въпреки че умерената консумация на кофеин може да има някои изгоди, несъразмерният банкет на кофеин може да дехидратира кожата, като я направи да наподобява матова и суха. Кофеинът може също по този начин да наруши режима на съня, като попречи на естествените оздравителни процеси в организма. Храни с високо наличие на натрий: Храните, богати на сол, могат да причинят задържане на вода, което води до отичане и отичане. С течение на времето това може да способства за изтощен и застарял тип.

Пикантни храни: Пикантните храни могат да усилят зачервяването на кожата и да провокират зачервяване, изключително при хора с сензитивна кожа или положения като розацея.

Хранителни алергени: Ако имате алергии към избрани храни, потреблението им може да докара до кожни реакции като копривна тресчица, екзема или дерматит. Идентифицирането и избягването на алергизиращи храни е от значително значение за поддържането на чиста и здрава кожа.

Пържени и мазни храни: Храните, приготвени в нездравословни масла, като тези с високо наличие на трансмазнини, могат да засилят възпалението и производството на себум, което може да докара до акне.

За да поддържате здрава кожа, е извънредно значимо да спазвате уравновесена диета, богата на антиоксиданти, витамини и минерали. Тези хранителни субстанции могат да оказват помощ за отбрана на кожата от увреждане, да понижат възпаленията и да подкрепят естествените процеси на възобновяване на организма.

Поддържането на добра хидратация и избягването на несъразмерната консумация на токсичните субстанции, упоменати нагоре, също може да способства за поддържането на чиста, млада и витална кожа. Винаги помнете, че самостоятелните реакции към избрани храни могат да варират, тъй че обръщането на внимание на сигналите на тялото ви и консултацията с медицински експерт, в случай че имате непрекъснати проблеми с кожата, е от значително значение за постигането и поддържането на здрава кожа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР