Кожата е най-големият орган на тялото и заедно с косата,

...
Кожата е най-големият орган на тялото и заедно с косата,
Коментари Харесай

Какви са функциите на най-големия ни орган - кожата

Кожата е най-големият орган на тялото и дружно с косата, ноктите и обвързваните с кожата нерви и жлези, е част от покривната система, показва Националната библиотека по медицина (NLM).

Тя работи като защитна преграда сред външната среда и вътрешността на тялото, като защищава вътрешните органи от топлота, светлина, пострадвания и инфекции. Освен това кожата играе значима роля в регулирането на телесната температура, предотвратява загубата на вода, създава витамин D и усеща механичните тласъци, които влизат в контакт или оказват напън върху кожата.

При възрастните, кожата съставлява към 15% от общото телесно тегло и покрива повърхнина от почти 2 квадратни метра, съгласно NLM. Има разнообразни дебелини и текстури на кожата на другите елементи на тялото. Например, кожата е по-дебела на стъпалата на краката и дланите на ръцете и по-тънка на клепачите и гениталиите, пишат от NLM.

Човешката кожа се състои от три пласта тъкан: епидермис, дерма и хиподерма. Дебелината и плътността на кожните пластове варира при обособените човеци според от тяхната възраст, пол и генетични фактори. Например възрастните дами и децата нормално имат по-тънка кожа от възрастните мъже в множеството области на тялото. Влиянията на околната среда, като излагане на слънце или избрани медикаменти, също могат да повлияят на плътността на кожата, показва NLM.

Епидермис

Епидермисът е горният, забележим пласт на кожата. Разделен е на четири пласта: стратум базален, стратум спинозум, стратум гранулозум и стратум корнеум. Дебелата кожа на дланите и стъпалата имат спомагателен пласт, наименуван stratum lucidum, написа NLM.

Кератинът, протеин създаден от клетките в епидермиса, придава на кожата нейната устойчивост и издръжливост. Епидермисът непрестанно се обновява, защото мъртвите кожни кафези се отделят всекидневно. В долната му част се образуват нови кожни кафези. На тези по-нови кафези им лишава към един месец, с цел да доближат горния пласт на епидермиса. След това те заместват старите на повърхността на кожата.

Епидермисът съдържа меланоцити - кафези, които създават меланин, пигментът, който придава цвета на кожата. Меланинът също е виновен за слънчевия тен и луничките.

Дерма

Дермата е междинният пласт на кожата, който се намира под епидермиса. Разделя се на два пласта: папиларна дерма (горeн слой) и ретикуларна дерма (долeн слой). Дермата е най-дебелият пласт на кожата и съдържа нерви и кръвоносни съдове. Там се намират потните жлези, мастните жлези и космените фоликули. Дермата се състои най-вече от протеин, наименуван колаген, който прави кожата еластична и здрава.

Хиподерма

Хиподермата, наричана още подкожна лой, е най-дълбокият пласт на кожата. Той е формиран най-вече от мастна тъкан, която служи за изолираност на тялото при топлота и студ; при удар омекотява и защищава вътрешните органи, мускулите и костите от пострадвания.

Какви са функционалностите на кожата

Кожата е защитна преграда против микроби, механични пострадвания, топлота и рискови субстанции, които другояче биха могли да увредят вътрешните тъкани и органи на тялото. Други нейни функционалности са:

Neuroimmune interactions in the skin can shape the functions of dendritic cells.

Learn more in a new:
— Science Magazine (@ScienceMagazine)

Усещане на болежка и допиране: Нервните окончания в дермата съдържат рецептори, които реагират на характерни тласъци и изпращат сигнали до мозъка, където се разчитат като разнообразни чувства - болежка, напън, досег, сърбеж и температура.

Произвеждане на пот и мазнини: Потните жлези оказват помощ за изстудяване на тялото, а мастните жлези създават субстанции, които поддържат кожата мека и влажна.

Растяща коса: Космените фоликули, намиращи се в дермата, са виновни за растежа на косата на главата, лицето и тялото ви. Косата и космите също оказват помощ за управление на телесната температура и защищават тялото от пострадване.

Снабдяване на кожата с кръв: Кръвоносните съдове в дермата подхранват кожата и оказват помощ за управление на телесната температура. Когато кожата стане прекомерно горещо, кръвоносните съдове се уголемяват, с цел да освободят топлината от повърхността на кожата, а когато стане студено, кръвоносните съдове се свиват, тъй че да задържат топлината на тялото.

Борба с инфекции: Лимфните съдове, които водят течността от тъканите и са значима част от имунната система, се намират в дермата. Те оказват помощ за предотвратяване от инфекции и въздействията на някои нездравословни субстанции.

Производство на витамин D: Излагането на слънчева светлина задейства производството на витамин D в кожата.

Кожата е водоустойчива заради анатомичния състав на горния и долния й пласт. „ Това е работещ орган, който непрестанно се лекува и ремоделира, което оказва помощ за поддържането на целостта на кожата “, споделя доктор Рос Пери, изящен доктор и медицински шеф в Cosmedics Skin Clinics в Англия.

Кератинът е един от главните съставни елементи на водоустойчивата преграда на кожата, съгласно NLM. Тъй като този протеин не може да се разтвори във вода, той запечатва кожната преграда и предотвратява проникването на вода. Себумът, който също е неразтворим във вода, покрива повърхността на кожата, предпазвайки я от изсушаване.

[img maxh]50456440[/img]

Мазнините в повърхностните пластове на кожата може също да способства за нейните водоустойчиви свойства, съгласно изследване от 2012 година в Journal of Investigative Dermatology. Авторите на проучването са разгледали проби от кожни остъргвания и са разкрили мастни структури, " които преди този момент не са били разказани в биологична система ". Те освен наподобява, че вършат кожата устойчива на вода, само че и я вършат по-еластична, означават създателите на проучването.

Какво е микробиом на кожата?

Кожният микробиом се отнася до микроорганизми, като бактерии и гъбички, които живеят на повърхността на кожата. Тези микроби се намират най-вече върху повърхностните пластове на кожата и космените фоликули. Полезните микроби, намиращи се в микробиома на кожата, играят значима роля в отбраната на кожата от нездравословните микроби, които могат да се размножат по кожата и да причинят зараза, сподели Пери пред Live Science.

EMBL-EBI researchers & colleagues have identified hundreds of new bacterial species and viruses in the human skin microbiome.

The results can help further our understanding of medical conditions like acne and eczema.
— EMBL (@embl)

Много микроби по кожата могат да създават молекули, които да предотвратяват колонизацията на други микроорганизми или да трансформират държанието им, с цел да ги създадат по-малко заплашителни за гостоприемника. Установено е също, че някои бактерии, като Staphylococcus epidermidis, покачват устойчивостта към инфекции, като подтикват имунната система на гостоприемника да създава повече протеини, които са от значително значение за битката с възпалението, съгласно обзор от 2018 година, оповестен в списанието Nature Reviews Microbiology.

Кожният микробиом при здрав възрастен остава релативно постоянен с течение на времето, само че съставът или салдото на микробите може да е друг според от мястото на кожата. Например, типовете от родовете Staphylococcus и Corynebacterium са склонни да се откриват във влажни зони, в това число по краката и сгъвките на лактите. Видовете от рода Propionibacterium са по-изобилни на местата на кожата, които са по-богати на мастни жлези, като скалпа, означават създателите на прегледа.

Защо кожата хваща загар?

Тенът е реакцията на кожата към ултравиолетовото (UV) излъчване. Когато е изложена на UV лъчи, тя създава повече меланинови пигменти, който работи като отбрана против слънцето - всмуква UV лъчите и защищава кожата от увреждане. Когато количеството ултравиолетова светлина надвишава количеството отбрана, която меланинът може да обезпечи, радиацията може да докара до слънчево изгаряне, прибързано стареене, катаракта и даже рак.

Tanning: why do we tan? Benefits, risks and how to protect the skin
— Myalientrainer (@Myalientrainer)

Хората имат разнообразни равнища на сензитивност към ултравиолетовите лъчи според от тяхната възраст, здравословно положение и вид кожа. Възрастните над 50 години, децата под 5 години, хората със ярък загар и тези със слаба имунна система са по-застрашени от нездравословните резултати на солариума, съгласно Администрацията по храните и медикаментите (FDA).

„ Въпреки че хората с по-тъмен загар са по-малко склонни да получат рак на кожата, те също могат да развият злокачествени болести и да страдат от всички форми на UV увреждане “, отбелязва FDA.

Как татуировките се задържат върху кожата?

Татуировките могат да бъдат непрекъснати когато мастило се вгради във вътрешността в кожата, в няколко пласта на дерма.

Ty K! Was fun working on removing these P&P sometimes they can be removed in one session
.
.
.
— Richard Tchamourian (@Rich1Beauty)

След като мастилото е сложено в кожата, то се поема и съхранява от макрофаги - тип имунни кафези. Когато тези кафези умрат, те освобождават мастилото и го предават на други макрофаги. По този метод татуировките не " оцветяват " клетките на кожата и не се възприемат като заплаха от отбраната на имунната система, съгласно изследване от 2018 година в Journal of Experimental Medicine.

Като общо предписание татуировките са безвредни, в случай че се вършат на уместно място, с чисти принадлежности и висококачествено мастило. Въпреки това, при някои хора, които се татуират, има затруднения. Например, те могат да развият Cellulitis зараза - визира най-дълбоките пластове на кожата, сподели Филипс. (Cellulitis не би трябвало да се бърка с целулита, който се появява когато мазнините в кожата се издуват през покриваща мрежа от съединителна тъкан, създавайки трапчинки.)

[img maxh]50456438[/img]

Въпреки че татуировките се смятат за непрекъснати, те могат да бъдат отстранени посредством разнообразни процедури, в това число хирургия, химичен пилинг, които унищожават мастилото на татуировката. Видът на потребления лазер зависи от цвета на кожата на пациента, защото някои лазери отстраняват от кожата меланина и клетките, които го създават, наречени меланоцити, дружно с цялостните с мастило макрофаги. Някои цветове на мастилото за татуировки не могат да бъдат изцяло отстранени, изключително тюркоазеното, жълтото и аленото.

Защо кожата старее?

Your neck skin tends to age “faster than almost any place else on the body, ” one expert said. Here's how to protect it.
— The New York Times (@nytimes)
С възрастта кожата става по-тънка, по-малко гъвкава и по-податлива на бръчки, сухота и старешки петна, известни още като чернодробни петна. Подутини, порязвания и други рани също може да лишават повече време, с цел да заздравеят, а дребните кръвоносни съдове може да са по-видими през кожата. Състарената кожа се характеризира с понижен брой кожни кафези и раздробяване на структурните протеини, като колаген. В съпоставяне с младата кожа, старата кожа има по-високи равнища на инфектиране и увреждащи кожата свободни радикали, реактивни молекули, създадени като непряк артикул на метаболизма, съгласно обзор от 2021 година в International Journal of Molecular Sciences.

Стареенето на кожата може да бъде категоризирано като „ присъщо “ или „ външно “ според от факторите, които задвижват процеса, съгласно последователен обзор и мета-анализ от 2021 година, оповестени в списание Scientific Reports. Вътрешното стареене е директно обвързвано с възрастта и генетичния състав на индивида, до момента в който външното стареене се въздейства от фактори на околната среда, като замърсяване на въздуха, хранене, тютюнопушене и несъразмерен загар, означават създателите на прегледа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР