Кожата – най-големият орган в човешкото тяло – ни обгръща

...
Кожата – най-големият орган в човешкото тяло – ни обгръща
Коментари Харесай

Пръстите ни са много по-чувствителни, отколкото предполагаме

Кожата – най-големият орган в човешкото тяло – ни обгръща от глава до пети. Тя ни разрешава да допираме, да усещаме и да си взаимодействаме с околния свят. Една част от този орган обаче е надалеч по-чувствителна на досег.

Ново проучване разкрива какъв брой възприемчиви са в действителност сензорните неврони в нашите пръсти. Оказва се, че даже една-единствена дипла по тях е способна да усети по кое време допираме даден обект.

„ Очаквахме, че една-единствена папиларна дипла ще играе роля, само че до този миг не бе потвърдено “, споделя пред The Guardian съавторът на изследването Ева Харочка от университета Умео в Швеция.

Сензорните неврони, прикрепени към рецепторите, се намират тъкмо под повърхността на кожата. Те ни разрешават да усещаме досег, осцилация, напън, болежка и какво ли още не. Само в ръцете ни има десетки хиляди сходни неврони и всеки един от тях разполага с рецептори върху дребна повърхностна повърхност от кожата (т.нар. рецептивно поле).

За да картографират тези полета, откривателите са вързали ръцете на 12 здрави хора и са залепили пръстите им към пластмасови детайли по подобен метод, че да не могат да мърдат изобщо. Впоследствие машина прокарва дребни (широки едвам 0,4 мм) конуси на разстояние от 7 мм един от различен по кожата, а екипът записва реакцията на невроните благодарение на електроди, сложени по ръцете на участниците.

По-конкретно, учените се пробват да картографират по-чувствителните зони, известни като подполета, в границите на тези рецептивни полета.

След като пресмята площите на сензорното различаване на невроните и ги картографира върху пръстите, екипът открива, че широчината на площта е сравнима с тази на една дипла по самия връх на пръста.

Освен това тези подполета не помръдват, когато машината минава по тях по-бързо или по-бавно, нито пък трансформират посоките си, което подсказва, че въпросните чувствителни региони са прикрепени крепко към самите гънки на пръстите.

Източник: Jarocka et al., J. Neurosci, 2021

Това в първото проучване, което демонстрира, че гънките по пръстите ни оказват помощ да усещаме света към нас доста по-прецизно. „ Разполагаме с голям брой горещи точки и всяка една от тях откликва на елементи до 0,4 мм, което е почти колкото широчината на една дипла по пръста - споделя Харочка пред New Scientist. – Впоследствие мозъкът ни получава цялата тази информация. Това би могло да изясни по какъв начин е допустимо да сме толкоз ловки и пръстите ни да се отличават с толкоз висока сензитивност. “

Иследването е оповестено в The Journal of Neuroscience.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР