, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на

...
, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на
Коментари Харесай

Хората на Пеевски и Божков в българския черен списък на асоциираните лица

 , които попадат или евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на министерството на финансите на Съединени американски щати.

Добавени бяха 21 души, които са свързани с някогашния народен представител от Движение за права и свободи и хазартния предприемач. Според българското финансово министерство те се явяват " асоциирани лица " на един от двамата, санкционирани по закона " Магнитски "  и като такива също биха могли да попадната в обсега на американските наказания.

За " асоциирани лица " се считат " всички съдружници, акционери, шефове и членове на органи за ръководство и надзор " на компании и организации, които са " притежавани, следени или ръководени през последните 5 години " от Пеевски или Божков.

Сред тях попадат добре познати лица като майката на Пеевски Ирена Кръстева и сътрудниците на Божков Георги Попов и Александър Тумпаров.

Кои са останалите 21 души, включени в по този начин наречения черен лист на България и по какъв начин е обвързван всеки един от тях с Пеевски и Божков? Отговорите са в идващите редове.

Хората на Пеевски

На трето място в листата, спретнат по азбучен ред, е Александър Кирилов Георгиев. Той е от лицата, които са свързани с. Бил част от ръководството на бизнеси, свързани с медиите на някогашния народен представител от Движение за права и свободи и майка му Ирена Кръстева. Това са " Монитор “ и " Пресмаркет “, която е била благосъстоятелност на " Телеграф медиа “, както и " ИПК Родина “, " Нова българска медийна група холдинг “ и " Национална организация за разпространяване “.

Той е част от управлението на  " Краун медиа “, която беше притежател на банкрутиралата TV 7. Телевизията беше финансирана от банкрутиралата КТБ. До момента прокуратурата не е разкрила връзка сред малкия екран, банката и Пеевски.

По-важно наподобява наличието на Георгиев в ръководството на " Техномаркет България “, където към 2017 година е част от борда на шефовете. Компанията е известна като една от най-големите кредитополучатели на Българската банка за развиване (ББР).

Най-значителен обаче наподобява постът му като представител на " Интръст ЕАД “, която попадаше в листата на глобените от Вашингтон по закона " Магнитски " юридически лица. Фирмата е еднолична благосъстоятелност на Пеевски.

Майката на Пеевски – Ирена Кръстева, е някогашен притежател или шеф на всички свързани с Пеевски медийни бизнеси. Тя се появява на 12-то място в листата на финансовото министерство.

До 2016 година Кръстева е вписана като представител на по-малко известната издателска къща " Борба “, записана във Велико Търново.

Дора Христова Спасова също е вписана, на 9-то място, като ръководеща в редица от медийните бизнеси на Пеевски. Сред тях е и сдружението " Табак Трафик “, което беше преименувано от " Национална организация за разпространяване “.

" Табак Трафик " е обвързвана с КТБ, " Лафка ", " ​Благоевград БТ “ и " Булгартабак – трейдинг “.

Жана Канелова е физическото лице под номер 8. Тя е част от съвета на шефовете на " Интръст “ ЕАД.

Свързаните с Божков

Александър Тумпаров попада на второ място в листата на обвързваните лица. Той е от хората, за които е известно, че са от най-приближения кръг на.

Двамата са сътрудници в редица бизнеси. Тумпаров беше шестият обвинен за присъединяване в организираната незаконна група, за която профилираната прокуратура твърди, че е помогнала на хазартния необут да избегне заплащането на над 559 млн. лева такси за лотарийни игри.

Докато Божков беше притежател на ПФК " Левски “ София, Тумпаров беше част от надзорния съвет на футболния клуб. Той е прочут с редица бизнеси, свързани с хазарта.

Петият в листата е Борис Бекяров. Той е един от другите хора, считани за най-приближени до Божков. Бекяров има участия в няколко
хазартни компании.

Александра Петрова Стоянова е шеф на сдружението " Вабо Системс “, което е 100% благосъстоятелност на и в съдружие с други компании взе участие в собствеността на " Нешанъл Лотери ООД “. Тя е обвързвано лице и в други компании, които напълно или отчасти са благосъстоятелност на Божков. По азбучен ред тя се пада първа в листата на " асоциираните лица ".

Александър Станиславов Ангелов е обвързван с Божков посредством компанията " Казино енд гейминг индъстри “. Той има общи бизнеси и с други от листата като Борис Бекяров.

Свързани с хазартните бизнеси на Божков и други от обкръжението му са още Петър Марчоков и Милен Иванов Стаматов.

Братята Боян и Цветомир Найденови и татко им Стефан Найденов, също попадат в листата на лицата, свързани с хазартните бизнеси на Божков. Братя Найденови са и измежду главните очевидци по обвиняванията против Божков, а през декември 2019 година именно те подадоха сигнал срещу него в Специализираната прокуратура.

На 7-мо място попада Георги Попов. Той е считан за дясната ръка на. Самият той до неотдавна се укриваше дружно с него в Дубай, само че се прибра в България. Той има присъединяване в редица
хазартни и хотелиерски бизнеси, измежду които и " Националната лотария “. Попов беше и в действителност притежател на ПФК " Левски “ София.

Димитър Ганев и Мирослав Илиев също са свързани с Божков през няколко
хазартни компании, а двамата са членове на съвета на шефовете на " Националната лотария “.

Иванка Михайлова Георгиева е обвързвана с Божков посредством компании в строителния бизнес, както и компанията " БДЖ Трансимпекс “, която се е занимавала с рационализация, произвеждане и ремонт на транспортни средства.

Пепа Гроздева-Михова е шеф на друга от компаниите на Божков. По данни от регистрите излиза наяве, че тя е била част от съвета на шефовете във компанията " Ню дизайн айдиъс “, в която акционер е някогашният министър на културата и народен представител от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Татяна Христова Димитрова участва в една от хазартните компании на Божков " Ню геймс “ АД дружно с Димитър Ганев.

Мирослав Александров Илиев е представител на " Нове холдинг “ и взе участие в още редица други сдружения на Божков.

На последно място в листата е Янко Раденков. Той също е измежду лицата, свързани с Божков. Раденков е някогашен шеф на " Български пощи “. По-късно става част от управата на редица от хазартните бизнеси на предприемача, измежду които са " Лотери дистрибюшънс “, " Нумерикъл геймс “, " Нешънъл лотери “ и други. Пунктовете на Български пощи бяха едни от местата, в които се продаваха билети на " Националната
лотария “, написа " Свободна Европа ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР