Кои са най-важните умения, които трябва да имат младите ИТ

...
Кои са най-важните умения, които трябва да имат младите ИТ
Коментари Харесай

Техническият опит вече не е достатъчен за професионалистите в ИТ сферата


Кои са най-важните умения, които би трябвало да имат младите ИТ експерти? На този въпрос дава отговор Карол Маккарти, световен шеф „ Човешки запаси “ в Tek Experts. Карол има дълготраен опит в областта на човешките запаси. Преди да се причисли към Tek Experts е заемала управителни позиции в редица интернационалните компании, измежду които OpenLink, Infosys, Experian и Covance. Тя е приключила Философия в City University във Англия и има тапия за ръководство на Човешките запаси в University of West London.

Tek Experts е интернационална компания снабдител на висококачествени услуги в областта на бизнеса и IT поддръжката. Тя има офиси в седем страни в целия свят и над 2700 чиновници.

Когато опитът към този момент не е най-важният фактор

„ Бизнесът с осведомителни технологии беше промишленост напълно движена от техническите умения на експертите, заради огромните разлики в познанията на специалистите в сферата и техните клиенти. През последните години, обаче, това се промени “, счита Карол Маккарти. „ С бързото развиване на онлайн форумите, клиентите станаха по-запознати с цифровите технологии, което ги прави все по-изискващи във връзка с услугите, които получават от ИТ специалистите. “

Според бизнес анализаторите бизнес средата в България е положителна и развиването и растежа в областта на аутсорсинг бранша ще бъдат постоянни. Все повече интернационалните компании ще търсят партньорства със експерти в BPO бранша (аутсорсинг на бизнес процеси), които да поемат дейностите, осъществявани от висококвалифицираните им фрагменти. „ България е притегателна дестинация, известна с това, че предлага доста благоприятни условия в региона на осведомителните технологии. Това се изяснява с дългогодишните обичаи в образованието в проучването на непознати езици и технологии, основани през годините “, продължава Карол. Тази наклонност води до високо търсене на потвърдени специалисти в региона на ИТ. Основното предизвикателство, пред което търсещите нови гении към този момент са изправени е да намерят верните хора за точните позиции.

Кои са точните хора и най-подходящите умения, които фирмите търсят?

„ В актуалната ИТ промишленост, soft skills (т.нар. меки умения) и отношението към клиента са също толкоз значими, колкото и техническите умения “, споделя Карол Маккарти и продължава: “Под soft skills ние разбираме отзивчиви умения, вътрешен глас във връзка с това какво клиентите търсят, работа в екип и така нататък Затова през днешния ден техническите умения към този момент не са най-важните за младите ИТ експерти. Нещо повече, в случай че те схващат потребностите на клиентите си и имат умеенето да беседват с тях, младите специалисти биха били по-ценени и биха предоставяли доста по-добра услуга. Компаниите от ден на ден правят оценка обстоятелството, че даже и в случаите, в които се постанова по-продължително изследване на даден проблем, и не може да се откри решение на момента, разбирането и емпатията ще създадат информационния развой по-лесен и прелестен. Затова ние от Tek Experts търсим хора с вярното ДНК, което дава отговор оптимално на нашите корпоративни полезности. В България има доста експерти с огромен капацитет да се развиват в ИТ бранша. Въпреки това, в множеството случаи ние не наемаме тези с максимален опит, а тези които имат по-добрата дарба да работят с хора, да схващат потребностите им и да демонстрират особено отношение към всеки един от тях. Така сме сигурни, че предоставените услуги са на най-високо равнище и клиентите ни са получили подпомагане, което е професионално, само че и по едно и също време персонално. “

Автор: Стефи Колева
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР