Кои са най-важните глобални икономически и финансови събития за 2018

...
Кои са най-важните глобални икономически и финансови събития за 2018
Коментари Харесай

The Next Big Thing 2018 – кои са важните икономически и финансови събития, които ще променят света

Кои са най-важните световни стопански и финансови събития за 2018 година? Как те ще трансформират света и кой е най-хубавият метод да се приспособяваме към новата действителност? Близо ли сме до нова световна икономическа рецесия? Ще се сблъскаме ли с комерсиална война и какво ще е въздействието й, в случай че в действителност се случи?

На тези въпроси е отдаден първият панел на конференцията The Next Big Thing 2018 , която се провежда от Bloomberg TV Bulgaria на 16 октомври в Capital Fort , София . Презентации по тематиката ще изнесат Маркъс Ашуорд, колумнист на Bloomberg, и Тони дю Пре, основен капиталов шеф в Amundi Прага.

Тръмп и комерсиалните войни

Изборът на най-важните стопански събития за 2018 година няма по какъв начин да не стартира с комерсиалните войни и резултатите върху световната стопанска система. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отвори няколко фронта - Съединени американски щати vs. Китай, Съединени американски щати vs. Европейски Съюз, Съединени американски щати vs. Турция. Експерти не стопират да разясняват кой ще завоюва и кой ще загуби от политиката на протекционизъм, която не е нещо ново в международната история. Играта Trade wars се следи от епохи на интернационалната сцена - от опитите на Китай да спре европейската инвазия в Азия след XVI век през политиката на Ото декор Бисмарк за защитни мита в Германия през XIX век, щатският закон " Смут-Хоули " по време на Голямата меланхолия, вдигнал митнически цени в Съединени американски щати за необятен кръг артикули, и се стигне до политиката на Роналд Рейгън през 80-те години против японските автомобилни производители.

Протекционизмът нормално води до по-слаба конкуренция и покачване в цените на стоките, а сметката се заплаща от потребителите. Предстои да забележим до каква степен комерсиалните войни през XXI век ще имат резултат поради глобализацията на производството и услугите.

 Христо Николов, публицист в Bloomberg TV Bulgaria
Източник:

Христо Николов, публицист в Bloomberg TV Bulgaria

Ерата на евтините пари завърши

Федералният запас на Съединени американски щати увеличи главните лихвени проценти на три пъти през 2018 година и даде сигнал за още нараствания в идващите месеци. Американската финансова система последователно излиза от ерата на евтините пари, която стартира след последната /засега/ международна финансова и икономическа рецесия от 2008 година А и все още този тласък наподобява непотребен - Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати набъбна с впечатляващите 4,2% към второто тримесечие на 2018 година

Сега пазарите са в очакване на ходовете на Европейската централна банка. Ръководството на ЕЦБ на няколко пъти разгласи, че до лятото на 2019 година покачване на главните лихви не се задава, само че за интервала по-късно решенията предстоят. Десетилетието на евтините пари накара хора и компании да вземат повече на ниска цена дълг от когато и да било - признанието направи гуверньорът на Холандската централна банка Клаас Кнот. Добрата вест е, че равнищата на задлъжнялост в България са относително ниски /на страната и на населението/, тъй че бъдещо покачване на лихвите от ЕЦБ не би трябвало да раздруса финансовата ни система. Още повече, че на хоризонта се задава присъединение към ERM II, а по-късно и към еврозоната - все фактори, които ще създадат България още по-нискорискова страна.

Заплаха ли е цена от Щатски долар 100 за нефт

Есента на 2018 година донесе нов скок в цената на петрола, който съвсем докосна равнищата от 90 $ за барел /за вид брент/. Съвкупност от фактори - обстановката в Иран и Венецуела, спадналите ресурси в Съединени американски щати и така нататък - накара анализатори да предвиждат скорошна офанзива на психическата граница от Щатски долар 100 за барел. А това би могло да заплаши положителното движение, с което пораства международната стопанска система.

В ново проучване на Bloomberg Economics се споделя, че цена от Щатски долар 100 за барел ще се отрази по-слабо на световния напредък в този момент, в сравнение с след високите цени на горивата през 2011 година Европа обаче е по-уязвима, защото страните внасят огромна част от петрола, който използват. За България това се отнася в цялостна степен, защото жадуваната енергийна самостоятелност към момента е мираж.

И по този начин - по какъв начин световните стопански и финансови събития ще трансформират света? Ще разберете на The Next Big Thing 2018.

Money.bg е медиен сътрудник на събитието.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР