Кои са най-устойчивите пенсионни системи в света.Нов анализ на пенсионните

...
Кои са най-устойчивите пенсионни системи в света.Нов анализ на пенсионните
Коментари Харесай

Кои са най-устойчивите пенсионни системи в света


Кои са най-устойчивите пенсионни системи в света.

Нов разбор на пенсионните системи в 47 страни по света изстрелва Нидерландия на върха.

Глобалният пенсионен отчет е направен от CFA Institute и консултантската компания Mercer и като се изключи че класира системите по света, хвърля светлина върху възходящото влияние на AI върху пенсионните системи.

Класацията преглежда повече от 50 индикатора и съпоставя 47 пенсионни системи,

които обгръщат 64% от международното население.

На второ място в класацията се подрежда Исландия,

която пада с една позиция по отношение на миналата година. Дания е на трето място в показателя.

Класацията изследва пенсионните приходи в другите страни,

както и устойчивостта на системата за десетилетия в бъдещето и качеството на нейното ръководство.

По-голямата част от европейските страни, включени в отчета, са с добра оценка.

Необходими са единствено няколко усъвършенствания във Финландия, Норвегия, Швеция, Англия, Швейцария, Ирландия, Белгия, Португалия и Германия.

От друга страна, Франция, Испания, Италия, Полша, Австрия и Хърватия, дружно със Съединени американски щати, имат огромни опасности и дефекти.

България не е част от изследването.

На дъното на класацията са Индия, Филипините и Аржентина. Заедно с Турция и Тайланд те споделят най-ниското класиране, което алармира, че без усъвършенствания устойчивостта на пенсионните им системи са под подозрение.
Рискове в системата
Докладът признава, че „ системите за пенсионни приходи по света са подложени на напън, както в никакъв случай до момента “, заради високата инфлация, възходящите лихвени проценти и геополитическата неустановеност.

Средната възраст на популацията по света продължава да пораства на доста места “, изяснява още президентът на CFA Institute Маргарет Франклин.

Докладът цитира най-новата оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 2022 година, която предлага на политиците по целия свят да преминат през нужните промени макар актуалната финансова и икономическа неустановеност, с цел да се избегне излагането на благосъстоянието на актуалните и бъдещите пенсионери на риск.

Докладът предлага и усилване на обезпечените с активи пенсии, което би могло да способства за диверсификацията на източниците за финансиране на пенсионирането, което прави пенсионните системи по-устойчиви.
Влиянието на AI
Според отчета, изкуственият ще усъвършенства пенсионните системи посредством понижаване на разноските и наблягане на идните опасности.

Допълнителните използва на AI биха могли да включват създаване на персонализирани портфейли и идентифициране на пазарни аномалии, макар че е малко евентуално AI да може да планува придвижванията на пазара с акуратност, тъй че несигурността ще остане.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР