Кои бяха обществено значимите събития, с които всички ще запомним

...
Кои бяха обществено значимите събития, с които всички ще запомним
Коментари Харесай

Зрителите избраха посещението на папа Франциск в България за събитие на годината

Кои бяха публично значимите събития, с които всички ще запомним изминаващата година? Вижте резултатите от Вашето гласоподаване в анкетата ни за " Събитие на годината ".

Зрителите на " По света и у нас " гласоподаваха на уеб страницата ни за 16 събития от България и света, които белязаха годината. Трите събития, които събраха най-вече гласове, носят позитивен заряд. Големите политически кавги този път останаха на назад във времето.

На трето място с малко над 14% е събитие, с което стартира годината. Пловдив стана европейски град на културата. През 2019 градът под тепетата приюти над 500 културни събития.


На второ място от сцената на премиите " Оскари " се развя българското знаме. Развя го Димитър Маринов - първият българин, качил се този подиум. Той е част от екипа на кино лентата " Зелената книга ", сграбчил премията за най-хубав филм на американската кино академия.

Димитър Маринов, артист: Това беше миг на горделивост и чест да бъда аз този, който по някакъв метод да покаже - това е признанието. Разбира се, всичко българско, и дори на български ми се заприказва в този миг, само че беше извънреден миг.
Това събитие събра съвсем 15% от гласовете Ви.

Най-много проценти - близо 17%, в анкетата на уеб страницата ни събра визитата на папа Франциск у нас. Два дни при започване на май целият свят беше приковал очи към България, с цел да наблюдава визитата на светия отец. Това бяха дни, в които папата стопли с посланията си сърцата на хиляди. Общата молитва за мир на разнообразни вероизповедания от сърцето на София остави най-силен отпечатък.

В Раковски, където е най-голямата католическа общественост у нас, постоянно ще помнят докосването до Светия отец. Днес с тях още веднъж се срещна екипът ни.


В последния ден на годината семейство Павлови още веднъж е в църквата „ Пресвето сърце Исусово ". Посещението на папа Франциск в Раковски е трансформирало освен тях, само че и цялата общественост.
Янко Павлов: При нас пристигна един овчар, който пристигна да види своето малко стадо.
Над 200 деца получиха своето първо причестяване персонално от папата, който от България насочи обръщение за мир.
Отец Младен, храм „ Пресвето сърце Исусово ", град Раковски: Това, което той сподели на децата от първото причестяване, е извънредно значимо: че Бог е наш отец, че всички хора сме братя. Не бива да го забравяме, тъй като в случай че го осъзнаем и го живеем ще одобряваме другите малко по-радушно и с малко по-отворено сърце.Павел Гуджеров, кмет на град Раковски: В моя 36 годишен житейски път в никакъв случай не съм виждал нашата общественост толкоз обединена в името на нещо толкоз положително. Светият отец е доста земен човек. Беше доста близо до хората и фактически имам вяра, че това повлия на всеки.
Няколко часа остават до началото на 2020 година. От на следващия ден започваме да пишем събитията на новата година. И нека множеството от тях са с позитивен заряд, въпреки всичко високосната 2020 обилно ни дава ден допълнително за това.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР