Кохезионната политика, или политиката на сближаване, има за цел да

...
Кохезионната политика, или политиката на сближаване, има за цел да
Коментари Харесай

Атанас Пеканов в Прага: Европейските средства да се насочват към решаване на демографските проблеми

Кохезионната политика, или политиката на доближаване, има за цел да оказва помощ на тези райони, които са по-слабо развити, и които имат потребност да догонят центъра на нашия съюз. Средствата би трябвало да отиват в услуги и планове, които покачват заетостта, основават благоприятни условия, усъвършенстват качеството на образованието и на опазването на здравето. Европейските средства и изгодата от тях би трябвало в по-голяма степен да доближават директно до жителите.

Тази позиция отбрани в чешката столица Прага на съвещанието на министрите, отговарящи за кохезионната политика, вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

" Заявихме и позицията си, че с изключение на за значимите цели, свързани със зеления и цифров преход, Европа би трябвало да работи и за решение на демографските си проблеми. Именно демографската рецесия е едно от главните провокации пред България ", акцентира Пеканов.
България упорства да се откри общоевропейско решение във връзка с енергийната рецесия, като в границите на новия инструмент RePowerEU да бъдат направени поредност от механизми, които да дават отговор на потребностите на обособените страни-членки.

В рамките на визитата вицепремиерът Пеканов организира двустранна среща с еврокомисаря по кохезионна политика Елиза Ферейра, по време на която още веднъж акцентира потребността с инструментите за доближаване да работим върху демографския проблем. " Обсъдихме някои отворени проблеми пред България, както и компликациите, които може да имаме във връзка с Фонда за обективен преход ", добави той.

Пеканов организира диалог и с хърватската министърка Наташа Трамишак, с която разискаха настоящия в Хърватия развой по приемане на еврото - по какъв начин жителите правят оценка процеса, какви са въпросите, които би трябвало да вземат решение хърватските управляващи и по какъв начин обществото реагира на тях. " Обсъдихме защитните механизми, които хърватската страна е подхванала, с цел да се движи този развой по най-хубавия метод ", разяснява Пеканов.

Българският вицепремиер по ръководство на европейските средства имаше среща на четири очи и с държавния секретар на Германия Свен Гиголд. " Разговаряхме за значимите цели пред България - за участието ни в Шенген и в Еврозоната. Повдигнахме въпроса и за нуждата Европейският съюз да направи общи поръчки на газ, с цел да успее да се оправи с настоящата рецесия ", съобщи заместител министър-председателят.

" Уверен съм, че дружно можем да бъдем по-силни и Европа да се движи сполучливо напред ", заключи той.

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР