Кохезионната политика и социалната конвергенция са в основата на единството

...
Кохезионната политика и социалната конвергенция са в основата на единството
Коментари Харесай

България и Малта споделят общи позиции по отношение на миграционната политика и защитата на външните граници на ЕС

Кохезионната политика и обществената конвергенция са в основата на единството и триумфа на Европейския съюз. Това беше общата позиция на държавните глави на България и Малта Румен Радев и Мари-Луиз Колейро Прека, които организираха през днешния ден среща на „ Дондуков “ 2, оповестиха от пресслужбата на президентството.

Малтийският президент е на държавно посещаване у нас по покана на българския държавен глава, като в ръководената от нея делегация са включени представители на изпълнителната власт, както и на над 50 малтийски компании. На взаимна конференция двамата президенти приканиха за по-бързото равнене на стандарта на живот и на икономическото развиване сред страните от Севера и Юга и от Изтока и Запада в Европа.

През март т.г. в София ще се състои първата европейска конференция, на която ще бъде разисквана многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за интервала след 2020 година, и това е подобаващ миг във фокуса на европейските политики да бъде сложено икономическото и обществено доближаване в Европа, акцентира президентът Радев. Мари-Луиз Колейро Прека приветства мотото на Българското  председателство на Съвета на Европейски Съюз „ Съединението прави силата “ и увери, че двете страни ще работят дружно за построяването на конкурентоспособен съюз, който може да предизвиква кохезията.

И Румен Радев, и Мари-Луиз Колейро Прека показаха нуждата от дейна политика на Европейски Съюз към страните на генезис на мигранти, както и за взаимност с страните, които охраняват външните европейски граници. „ Трайно решение е допустимо единствено посредством гарантиране на по-голяма сигурност и стабилизиране на районите, откъдето идват мигрантите и бежанците, и подпомагане за тяхното икономическо и обществено развиване, с изключително внимание на образованието и опазването на здравето “, акцентира Румен Радев. Президентът добави, че Европа не би трябвало да се трансформира в цитадела, а интензивно да подкрепя институциите и жителите на засегнатите от рецесии страни за разрешаването на техните проблеми, вместо да се търси избавление в обществената система на Европа.

„ Важно е да имаме единна европейска политика за даване на леговище и това е една от тематиките по времето на нашето председателство на Съвета на Европейския съюз “, съобщи Румен Радев. Солидарността с европейските страни, които се намират на първа линия, е от извънредно значение. Ние не можем да поемем решението на миграционната рецесия сами, добави президентът на Малта.

Насърчаването на контактите сред бизнеса, съдействието сред авиолиниите на двете страни, както и партньорството в индустриалната сфера, осведомителните технологии,  вложенията и туризма са областите, в които България и Малта ще търсят разширение на двустранния стопански продан. През последните двадесет години малтийските вложения в България възлизат на 320 млн. евро, а годишният стокообмен – на 60 млн. евро, като по думите на Румен Радев капацитетът на двете страни за икономическо партньорство е доста по-голям.  „ Присъствието на такава мощна бизнес делегация от Малта е също знак за нашия ангажимент и за политическата воля, която имаме, с цел да развиваме стабилно съдействие и евентуални партньорства, с цел да реализираме разцвет за нашите две страни “, акцентира Мари-Луиз Колейро Прека.

Обща беше оценката, че дейното културно съдействие сред България и Малта има своя принос за развиването на двустранните връзки. През 2018 година година Валета е европейска столица на културата, а през идната година това ще бъде Пловдив. Румен Радев благодари на Мари-Луиз Колейро Прека за това, че е първият президент, който чества дружно с нашите сънародници в Малта празника на Светите братя Кирил и Методий и в продължение на няколко години дава своята резиденция за неговото отбелязване. По време на срещата на двамата президенти беше разисквана и опцията за регламентиране на политиката за осиновяване.

Церемонията по формалното посрещане на президента на Малта се състоя на площад „ Св. Александър Невски “. Мари-Луиз Колейро Прека постави венец пред Паметника на Незнайния боец.

По-късно през днешния ден президентите на България и Малта ще закрият провелия се в границите на деня Българо-малтийски бизнес-форум. По време на форума ще бъдат подписани меморандуми за съдействие сред Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и Trade Malta, сред Българската търговско-промишлена палата и Малтийската комерсиална палата, сред Бургаската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Гозо, както и съглашение сред Университета за национално и международно стопанство (УНСС) и Средиземноморската академия за дипломатически науки.

По време на визитата си в страната, президентът на Малта е придружавана от брачна половинка си Едгар Прека.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР