Кохезионната политика е една от големите ценности на солидарността на

...
Кохезионната политика е една от големите ценности на солидарността на
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Трябва да се търси нов подход на кохезионната политика

Кохезионната политика е една от огромните полезности на солидарността на Европа, тъй като задачата й с годините е била да даде опция, изключително когато става въпрос за новоприети страни-членки, както и да даде задоволително финансиране, тъй че обособените райони на Европа и обособените страни-членки да могат стопански и обществено да се изравнят. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "   Зорница Русинова, някогашен обществен министър и сегашен ръководител на Икономическия обществен съвет на Република България

Откакто България е член на Европейския съюз, в последните години употребява голям пакет от кохезионните фондове и това е източникът за финансиране на доста промени. През последната една година, аз бях член на една група, която беше основана по самодейност на комисаря по районно развиване Елиза Ферейра, подкрепена от комисаря по заетостта Никола Шмит - да потърсят мнението на високопоставени академични преподаватели, политици, специалисти за това по какъв начин да наподобява след 2027 година бъдещата кохезионна политика на Европейския съюз. Като се има поради какъв е подтекста на последните няколко години с рецесиите през които минава Европа, демографската рецесия, провокациите на Зеления преход и на дигитализацията. И в действителност през днешния ден беше обявена нашата работа за последната една година, с съответни рекомендации, отправени и към Европейската комисия и от тук нататък към политиците, които ще приготвят идващият финансов пакет за Европа ", обърна внимание Зорница Русинова.

По думите й кохезионната политика би трябвало да остане като един от главните принадлежности, който ще подкрепя Европа да бъде все по-конкурентна.

" Трябва да се обърне изключително внимание на това, че кохезионните фондове би трябвало да имат значителен принос към трите съществени стълба на бъдещето на Европа. Това е зелената промяна, цифровият преход, само че и огромните провокации на демографската рецесия. Всички ние сме наясно, че Европа сега, изключително в подтекста на идните евроизбори, е сложена освен пред една сериозна демографска рецесия, само че и рецесия на демокрацията, рецесия на доста антиевропейски настроения. И това, което ние като специалисти предлагаме е да се търси нов метод на кохезионната политика, тъй че тя да бъде доста по-ориентирана към съответните потребности на съответните райони, и на съответните хора. Защото без значение от полезностите на Европа, че ние можем свободно да се придвижваме, да работим, да имаме обединен европейски пазар на труда, обединен европейски пазар на артикули и услуги, хората желаят да си останат на местата, където са родени и тези места да се развиват, а не да се трансформират в изоставащи райони ", разяснява някогашният обществен министър.

Тя означи, че упорстват за по-голямо облекчение и по-лесен и бърз път на парите: " Да се търси доста по-голямо партньорство и единодушие на локално равнище сред обществени сътрудници, неправителствени организации и локалните управляващи. И несъмнено, да се отчетат и огромните провокации от тук нататък пред Европа предвид на разширението.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР