Когато започва да участва в аматьорски драматични постановки през 50-те,

...
Когато започва да участва в аматьорски драматични постановки през 50-те,
Коментари Харесай

Джуди Денч. Националното съкровище на Великобритания на 87

Когато стартира да взе участие в аматьорски трагични постановки през 50-те, към момента не има вяра изключително в гения си. Дори мисли да стане сценограф. Постепенно обаче, след няколко години, критиците стартират да я виждат.

Британската актриса Джуди Денч навърши 87 години в четвъртък, а през днешния ден се носи мит, че тя към момента не е получавала негативни рецензии.

Денч има известност на велика актриса освен във Англия. Все отново сякаш е най-обичана точно там, защото по-голямата част от кариерата ѝ се развива в театъра. Често я назовават „ национално богатство ", въпреки и това да не ѝ харесва изключително.

Едва през 90-те тя взема решение да посегне и към Холивуд, където си печели един Оскар и шест номинации. Някои от тях са за функциите ѝ в „ Шоколад “, „ Госпожа Хендерсън показва “, както и „ Влюбеният Шекспир “, където играе кралица Елизабет I и печели Оскар за най-хубава поддържаща актриса за общо 6-минутно осъществяване.

Този триумф тя реализира не без известна доза неустановеност – както в себе си, по този начин и в резултат на самата работа. По нейни думи за актьорите съществува боязън, че след всяка роля може да не пристигна друга. „ Това работи отрезвяващо “, споделя тя пред изданието „ Воуг “.

Денч е родена през 1934 година в Йорк, Англия, като татко ѝ е доктор, а майка ѝ – гардеробиерка. Работата и на двамата е обвързана с театъра в Йорк, в резултат на което артисти постоянно отсядат у семейство Денч. Тогава се заражда ползата ѝ първо към сценографията, а след това и към актьорството.

Като млада има редица ухажори и получава четири оферти за брак, до момента в който не се омъжва за единствения си брачен партньор на 36-годишна възраст. С него тя има една щерка – Фенти Уилиамс, от която има и внук.

Както Уилямс, по този начин и приятелите ѝ я разказват като разговорлив и топъл човек. „ Тя се грижи за всички. Това е нещо, което постоянно съм знаела и с което съм израснала “, споделя Уилиамс. „ Когато хората тъгуват, се обаждат на нея “, прибавя Уилиамс.

Това обаче от време на време ѝ тежи. „ Мога да бъда сложен темперамент, в случай че някой ме приема за даденост “, споделя самата Денч.

Но по-често подхожда с възприятие за комизъм и откровеност. Дори споделя, че е „ относително демократична " с ругатните. „ Дори нямам обичана, просто ги употребявам всички “, споделя тя.

На 81-годишна възраст Денч се снабдява и с първата си татуировка – един от сигналите, че надалеч не има намерение да съобщи младежкия си дух. По нейни думи заобикаля да мисли за възрастта си и пробва да е непрестанно дейна. Единственото нещо, което я е спирало да работи през последните две години, е пандемията.

Денч е обвързана с редица благотворителни организации, доста от които са в помощ на театъра, на опазването на околната среда, на разнообразни медицински и обществени дела.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР