Когато залагаш 100% броене на разписките, очевидно ще има разминавания

...
Когато залагаш 100% броене на разписките, очевидно ще има разминавания
Коментари Харесай

Експерт: ЦИК трябва да разпише правила за действие при разлика между машинния и хартиения резултат

Когато залагаш 100% преброяване на разписките, явно ще има разминавания сред единия и другия резултат. Това значи, че ти би трябвало да разпишеш правила какво правиш в тази обстановка, тъй като какво ще вършим в този момент, в случай че забележим, че има няколко хиляди гласа разлика сред машинния и хартиения резултат?

Това попита изборният специалист Даниел Стефанов в предаването " Тази заран ".

Според Стефанов в случай че задачата на броенето на разписките от машините от секционните комисии в края на изборния ден, има огромен късмет да бъде реализирано нещо друго.

" Ние вкарваме машини за гласоподаване, тъй като се видя, че не можем да обучим секционните комисии - те основават протоколи, които основават много проблеми. Затова вкарахме машините и в този момент караме същите тези хора, без в допълнение образование, да ревизират резултата от машините ", добави той.

Докторът по конституционно право Борислав Цеков счита, че съпротивата върху тази форма на надзор върху отчитането на изборните резултати, чиято цел е да се увеличи доверието в изборния развой, е странна.

" В машинния избор има един проблем, който може да се компенсира с преброяването на контролните разписки ", сподели той.

Даниел Стефанов добави, че ЦИК би трябвало да стартира да натрупа потенциал за ръководство на машинното гласоподаване - да има експертни звена, които " да знаят какво вършат " с тези машини.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР