Когато ябълките узреят, си направете ябълков оцет – много ценно

...
Когато ябълките узреят, си направете ябълков оцет – много ценно
Коментари Харесай

Домашен ябълков оцет: 2 прости и препоръчани рецепти

Когато ябълките узреят, си направете ябълков оцет – доста скъпо лечебно средство, за което няма да съжалявате и което ще ви бъде постоянно на разположение!

Ябълков оцет със сухари

Ябълковият оцет се употребява доста постоянно – той е без мощен аромат и е потребен за здравето.

Има една чудесна рецепта за витаминозна напитка – би трябвало да разтворите 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица ябълков оцет в чаша топла вода и да я пиете всяка заран на празен корем – това е букет от витамини.

Тъй като всички сме за домашно приготвени неща, ви предлагаме да си приготвите оцета сами, а не да го купувате с незнаен генезис от магазина.

Съставки:

Ябълки – 3 кг

Вода – 1 л

Захар – 50 грама

Мед – 2 супени лъжици

Ръжени сухари (или квас 10 грама) – 20 грама

Получаване:

1) Измийте ябълките и ги настържете на едро ренде със семките (може да употребявате и блендер).

2) Поставете ябълковата примес в съд (но не алуминиев) – може да употребявате тенджера или 5-литров буркан. В топла преварена вода разтворете маята, захарта, меда и изсипете ябълките. Ако употребявате сухари, просто ги поставете от горната страна.

3) Покрийте с марля, тъй че сместа да диша, само че насекомите да не могат да я атакуван. Оставете да ферментира една седмица на топло, само че не слънчево място. Разбъркайте най-малко един път на ден, тъй че ябълките от горната страна да не изсъхнат.

4) Прецедете сместа през няколко пласта марля, излейте течността в чист стъклен съд, покрийте с марля и оставете да ферментира още 1-2 месеца.

През това време оцетът би трябвало да стане транспарантен, а утайката да се събере на дъното. Внимателно разлейте бистрата течност в стъклени бутилки и затворете с коркови тапи.

Оцет от ябълки със суха квас

Ябълковият оцет има доста по-богат усет и хранителна стойност от елементарния винен оцет. Той има мек усет и мирис.

Съставки:

Ябълки – 1 кг

Вода (1.25 л) – 1 250 мл

Мед (или захар) – 200 грама

Мая (суха) – 11 грама

Приготвяне:

1) Измийте ябълките, настържете ги на едро ренде.

2) За приготвянето на оцета използвайте цялата ябълка, т.е. дружно с кората и сърцевината. Всички развалени места по ябълката се отстраняват.

3) Сварете водата и охладете до топло положение (добавете към водата 200 грама ябълки на 250 грама вода).

4) Добавете мед (или захар) и квас към ябълките и разбъркайте добре.

5) Ябълковата каша поставете в керамичен съд с необятен отвор, тъй че контактът на продукта с открития въздух да е оптимален.

6) Оставете за 10 дни при стайна температура, разбърквайте най-малко 2 пъти дневно с дървена шпатула (така че въздухът да излиза).

7) Сместа ще стартира да се пени, само че няма да бъде мощно. След 10 дни прецедете сместа през няколко пласта марля.

8) Получава се тип ябълков сок. Получената течност поставете в стъклен буркан (течността би трябвало да заема не повече от 2/3 от съда).

9) Отворът може да бъде обгърнат с марля. Оставете не на слънчево място да  ферментира.

10) Не е належащо да разбърквате, смяна на местоположението на съда също не е желателно.

Периодът на ферментация и зреене на оцета лишава от 40 до 60 дни.

След 30 дни оцетът се избистря. На повърхността на течността може да се образува пяна или слузеста маса, това е по този начин наречената “оцетна вътрешност ” – тя има три пъти повече лечебни свойства от самия ябълков оцет.

Не се опасявайте. Образува се наслойка, оцетът се избистря и пяната ще се задържи на повърхността. Ще би трябвало да изчакате единствено 60 дни!

Когато съхранявате оцет, се образува наслойка. Това е безусловно обикновено за артикул, подготвен от естествени съставки.

Съхранявайте оцета в херметически затворени стъклени бутилки на хладно място.

Срокът на валидност може да бъде безграничен, в случай че правите вярно целия развой, като е желателно да стерилизирате съдовете за дълготрайно предпазване.

Това беше вторият път, когато подготвих ябълков оцет, и бях удовлетворена от резултата.

Лично за себе си, организирам опити и прибавям естествени усети към ябълковия оцет – карамфил или лимонова кора, които придават още по-оригинален усет и мирис.

Използвайте във всевъзможни подправки и сосове!

Приятен вкус!

Вижте още: Вкусни топки: Приготвят се бързо, елементарно и без цапане на съдове

Няма смисъл да сравнявате домашно приготвения ябълков оцет от този в магазина, тъй като е елементарно да разпознаете губещия в тази неравна битка…

Домашният ябълков оцет е подобаващ за овкусяване на салати и други ястия, задоволяващи потребностите на човешкото тяло под формата на кисела хранителна добавка.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР