Когато в събота Ангела Меркел обяви в София, че страната

...
Когато в събота Ангела Меркел обяви в София, че страната
Коментари Харесай

БГ храните прекрачиха в Шенген

Когато в събота Ангела Меркел разгласи в София, че страната ни заслужава скоростно влизане в Шенген, родните храни, показани на най-голямото селскостопанско ревю - " Зелената седмица " в Берлин, работеха за рекламата на България в сърцето на Европа.

Страната ни е във фокуса на международното агросъбитие, което се организира от 19 до 28 януари в Панаир Берлин. За първи път сме сътрудник на Германия, а в българската палата 10.2, върху 1600 кв. м са ситуирани щандовете на 62 компании и 12 аграрни производители. Очаква се над 400 000 гости да опитат родните артикули.

" Къде може да си купим такава луканка? В кой магазин да намерим розови домати, български виновност и мед? " Това питаха най-често германците, които обикаляха щандовете на българските производители и опитваха родни еликсири.

" В морето от артикули, които заливат големия европейски пазар, е мъчно да намериш своето място, да наложиш българския усет и да накараш потребителите да търсят твоите артикули. " Зелената седмица " ни дава късмет да сме на фокус, хората да дойдат и да опитат българския усет ", споделя Кирил Вътев, притежател на " Тандем ". Родните месопреработватели вземат участие с общ щанд на " Зелената седмица " и би трябвало да се преборят с голямата конкуренция на Франция, Италия и Германия, известни със своите салами.

" Германците са привикнали да свързват българското с евтиното. Така е и със сиренето ни, и с виновността ни, и с туризма ни. Моите артикули обаче са висок клас, не влизат в ниските ценови равнища. Надявам се обаче на панаира да дойдат и ценители ", споделя Станимир Радичев, производител на млечни артикули. На щанда си е наредил козе, овче и краве сирена с разнообразни подправки, измежду които и трюфел, направени в мандра в търновското село Давидово.

" Фактът, че сме страна сътрудник на Германия, подвига самочувствието ни.

От габровското село Горна Росица пристигнах в сърцето на Европа и съм уважавана

Тук се гордея, че съм българка ", споделя Минка Андреева. Тя е подредила на щанда си тахан и разнообразни типове салати хумус - с алена капия, с елда, с куркума. Започва бизнеса с дребен завод, оборудва го и го уголемява по европейските стратегии. Внася сусама от Индия, само че си е направила таханджийница, където го преработва по остаряла технология. Доволна е, че българите се отварят за здравословното хранене и от ден на ден хора питат за артикули като нейните. Вече има документ за кашер /чиста храна за евреите/, изнася продукция за 7 страни - Румъния, Литва, Англия, Австрия, Молдова, Гърция и Израел. Надява се, че и в Германия ще оценят здравословните артикули, които създава.

До щанда на " Вернада " са здравословните артикули от арония, създавани от русенеца Пламен Калинов. Той също изнася в много страни, измежду които Израел, Канада и даже Япония. Опитва да излезе на немският пазар от 2007 година, само че пробивът се оказва доста сложен.

Уверени в триумфа си за завладяването на нови територии обаче са зеленчукопроизводителите, членове на Националната асоциация на младите фермери. В Берлин те се показват с розови домати, които известните в целия свят холандски зеленчукопроизводители могат единствено да гледат с почитание и да цъкат с език. Зеленчукът е отгледан в оранжерия в Мало Конаре, Пазарджишко. През лятото там е идвала делегация от Берлин, а членовете й са набрали сами доматите и са си облизали пръстите, до момента в който са хапвали шопска салата. И всеки е отнесъл подарък от стопаните - кошница със зеленчука, който може да пораства единствено по слънчевите полета на страната ни. " В

Асоциацията членуват 350 млади фермери, дружно с няколко от тях се готвим да излезем на европейския пазар с розовия ни домат ", изяснява Венцислав Петков, който има оранжерия върху 14,5 декара.

" Ние работехме като луди, а мнозина се опитваха да докопат европейските пари

с измислени планове. То не бяха калифорнийски червеи, зайци в чували и какво ли още не. Написах писмо до министър-председателя Бойко Борисов, а той разпореди инспекция. Сигурен съм, че тези, които останахме, рано или късно ще бъдем възнаградени ", споделя Венцислав. Той е убеден, че розовият домат, създаден в България, има бъдеще на европейския пазар и не си дава ноу-хауто за неговото произвеждане. " Опитаха се да ни вземат семената, канеха ни да вършим оранжерии в други страни. Но ние отказахме, тъй като желаеме да работим в родината си ", безапелационен е Венцислав.

" Бъдещето е в сдружаването на производителите, които дружно могат да обезпечат нужните количества, изисквани от европейския пазар. Но в случай че Венци прави прекрасен домат, той би трябвало да следи и дали всички останали създават качествено ", предложи на младите фермери земеделският министър Румен Порожанов, който прегледа щанда им. Стопаните пък сложиха въпроса за напояването, което е жизненоважно за зеленчукопроизводителите. Министърът им отговори, че в случай че остане свободен запас по размер 4.1 от Програмата за развиване на селските региони - за вложения в аграрни стопанства, ще се сложи акцент върху плановете, които обезпечават капково напояване, с цел да могат те да се финансират с европари.

" На щанда на Русия черпят с водка, а тук черпим с мед "

приканват пчеларите. Подредените на щанда им артикули не са просто храна, а лекарство за всевъзможни заболявания. Освен да опитат еликсирите, пчеларите канят всички на фестивала на мановия мед, който ще се организира сред 27 и 29 юли тази година. Предстои неповторимият артикул от Странджа да бъде вписан в Европейския указател на предпазените наименования за генезис и предпазените географски инструкции.

Освен уханието на свещи от чист восък от щанда на пчеларите, в близост се разнася и мирис на розово масло. Ангел Токмакчиев го е донесъл от дестилерията в село Ясеново, на 17 км от Казанлък. Оборудвана е по САПАРД, а Токмакчиев към този момент се радва на доста туристи от целия свят, които желаят да видят българското знамение. Токмакчиев е намерил и сполучлив пазар в Китай, за където изнася над 100 тона розова вода.

И до момента в който гостите пробват усетите и ароматите на слънчева България, танцьорите от отбор " Българе " не оставят никого безучастен към родните ритми. В палатата се извиват хора, на които се хващат германци, научили стъпките по време на ваканциите си в Слънчев бряг.

В останалите покои на големия берлински панаир също е шумно, пъстро и вкусно.

Унгарски музиканти на кокили свирят чардаш

и подканят гостите към ресторанта съвсем като в Будапеща, където оферират гулаш и бира за 10 евро. Баварците, живеещи в Берлин, са употребявали случая да облекат националните си носии и да хапнат обичайния джолан с кисело зеле, полят с доста бира. Арменците омайват с коняк " Арарат ", а грузинците - с вино, направено по антична технология в глинени делви. Украйна, ухажвана от Европейски Съюз, е в голяма палата, където пеят и подвигат тостове на max.

" Водка, нур цвай юро! ", крещи руснак с голяма кожена ушанка и предлага за мезе хапки с червен хайвер. " Зелената седмица " е единственото място, където може да се опита датска бира единствено за 3 евро, а щандът на Чехословакия е окупиран от ценители на пилз, надигащи халба след халба. Японците демонстрират чаена гала, тунизииците хвалят парфюмите си, а норвежците залагат на сьомгата. Берлинчани идват на панаира, с цел да си купят качествена храна от целия свят - швейцарски шоколад, френско сирене и салами, италианска паста, марокански зехтин, непалски чай. И да прекарат няколко незабравими часа с кулинарни вкусотии, музика, аромати и хора от целия свят, които са им пристигнали на посетители за седмица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР