Когато цените на горивата поскъпнат, шофьорите започват усилено да си

...
Когато цените на горивата поскъпнат, шофьорите започват усилено да си
Коментари Харесай

Кои са най-големите митове за спестяване на гориво?

Когато цените на горивата нарастнат, водачите стартират интензивно да си споделят от уста на уста препоръки за икономисване на гориво. И наподобява, че колкото по-странен е съветът, толкоз по-бързо се популяризира.

Проблемът обаче е, че повече от тях са по-скоро градски митове. Някои от тях пък са били истина - само че преди десетилетия, а подобряването на технологиите през днешния ден ги вършат неправилен.

Ето някои от най-любопитните " препоръки ", които не работят, събрани от уеб страницата NerdWallet. И някои оферти вместо тях, които могат в действителност да понижат разхода ви на гориво.

Използването на добавки

В сервизи и конгреси постоянно се приказва за тайнствените течности, които ще понижат фрапантно разхода ви на гориво, ще подобрят необикновено работата и дългодействието на мотора. Някои интернет " специалисти " оферират прибавянето на малко количество ацетон. Тестове демонстрират, че съвсем в никакъв случай тези добавки не работят - в случай че моторът ви не е в неприятно здраве, а ацетонът даже може да разгради част от уплътненията.

Какво работи? Слагайте един път годишно добавка за разчистване на инжектори, с цел да работи моторът добре.

Изключването на климатика

Работата на климатика изисква спомагателна сила, тъй че моторът работи по-усилено и гори повече гориво. Това е по този начин, само че единствено ненапълно. Ако изключите климатика, най-вероятно ще желаете да си отворите прозоците - и по този начин ще елиминирате всяка евентуална изгода, като нарушите аеродинамичността на автомобила.

Разбира се, в града при ниска скорост това не е необикновен проблем, само че на дълъг път оставете климатика включен.

Какво работи? Колкото по-бързо шофирате, толкоз по-важна е аеродинамичността. Затова избягвайте непотребните багажници на покрива и други сходни, както и прекомерно високите скорости.

Зареждането с бензин рано заран

Течностите се сгъстяват при ниски температури, по тази причина зареждането рано заран, когато е по-хладно, значи, че получавате повече за парите си, нали?

Всъщност не, тъй като горивото се държи в подземни резервоари и там смяната на температурата в границите на деня е минимална.

Какво работи? Всъщност зареждането рано заран може да ви спести гориво по друга причина - малко евентуално е да чакате на опашка.

Всякакви джаджи, които пестят гориво

Създателите на такива джаджи, или маркетинг мениджърите, имат забележителна креативност. И въпреки че е мъчно да повярваме, че някой към момента се хваща на тази машинация, джаджите, които пестят невероятни количества гориво посредством включването им в гнездото на запалката, към момента се продават и в България.

Наскоро Popular Mechanics пък откриха, че устройството, което върти въздуха преди да го вкара в мотора, в действителност усилва разхода.

Какво работи? Поддържайте автомобила си и сменяйте в точния момент филтрите - или даже по-рано, в случай че наподобяват прекомерно нечисти.

Твърде надути гуми

По-малко противодействие при търкаляне значи по-малко употребявана сила. Това е правилно. Както е и правилно, че поддържането на тъкмо напомпаните гуми е доста значимо. Но минаването над предписаното от производителя не води до изгоди, а в действителност ще спомогне за по-бързо изтриване на гумите, по-дълъг спирачен път и ще понижи сцеплението.

Какво работи? Следете постоянно за положението на гумите и ги надувайте до предписаното.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР