Когато терористите от ИДИЛ атакуват публиката на рок концерт в

...
Когато терористите от ИДИЛ атакуват публиката на рок концерт в
Коментари Харесай

„Моят син е терористът, убил дъщеря Ви“: Необичайната дружба на бащите от „Батаклан“

Когато терористите от ИДИЛ нападат публиката на рок концерт в зала „ Батаклан “ в Париж през 2015 година, Жорж Салинас губи своята щерка, а Аздин Амимур – своя наследник. И двамата са на 28 години.

Скръбта по изгубените им деца сближава двамата мъже, само че въпреки връзката им да наподобява разбираема, въпреки това тя е извънредно необикновена.
bTV Репортерите: В мига на терора Историите на Каролина, Хелън, Жил и Катрин, които видяха и претърпяха атентатите в Ница и в Париж
Причината е, че синът на Амимур – Сами, е един от тримата нападатели, умъртвили Лола и още 89 души на концерта. Той е бил убит от силите за сигурност, преди да детонира експлозивите, прикачени на неговата бронежилетка. Двамата мъже описват пред дубайския вестник „ Нешънъл “ по какъв начин е зародило тяхното другарство.

Първата среща сред двамата татковци не се реализира елементарно. 62-годишният Жорж Салинас е някогашен шеф на службата за въздействието на околната среда върху здравето в Париж. След кървавия терористичен акт в „ Батаклан “, той става ръководител на асоциацията на жертвите на нападението. Това е и повода Аздин Амимур да го потърси.

Fathers of Bataclan murderer and victim form unlikely bond to write revealing book on grief https://t.co/HcJSkf2UFt via @TheNationalUAE
— Georges Salines (@GeorgesSalines) February 2, 2020
Салинас разкрива, че в началото му е било мъчно да одобри мисълта да се срещне с бащата на един от убийците на щерка му, само че също по този начин е бил заинтересован, тъй като не е знаел защо го търси Амимур.

След нещастието в „ Батаклан “ французинът търси отговор на въпроса какво е предиздвикало младежи на възрастта на щерка му да извършат такова извънредно действие. Решава, че може би бащата на Сами ще му отговори на този въпрос.

Аздин Амимур също търси отговор на въпроса по какъв начин се е стигнало до радикализирането на неговия наследник и дали това не е станало поради неуспеха му като татко. 72-годишният французин от алжирски генезис не се дефинира като набожен мохамеданин, още повече че цялостен живот е работил в областта на музикалния и филмовия бизнес.

„ Никога не сме подозирали. Той беше добросърдечно и интелигентно момче, което имаше всичко. Когато стартира да се моли по-често и сподели заинтригуваност към религията, се пробвах да покажа своята поддръжка, като стопирах да пия алкохол и станах по-религиозен. Но аз съм мохамеданин, който има вяра в мира и толерантността, до момента в който Сами се оказа елементарен за индоктриниране “, споделя Аздин, съгласно който синът му е станал лесна плячка за радикалните детайли в джамията в парижкото предградие Дранси.
Франция отбелязва 4 години от кървавите атентати в Париж 131 души починаха в концертната зала "Батаклан "
Преди да попадне в мрежите на джихадистите Сами бил отличен студент по право с обещаващи благоприятни условия за кариера, само че всичко това завършило, когато напуснал колежа и станал автобусен водач. По-късно синът на Аздин отпътувал за Сирия, като обяснил, че ще работи за филантропична организация, само че след това родителите му разбрали, че това не е по този начин.

Снимка: БГНЕС

Бащата се пробва да върне сина си назад във Франция, даже пътува, с цел да се срещне с него, само че Сами отхвърля изрично да се прибере. По думите на Амимур през този интервал синът му приличал на „ зомби “. По времето на нападението в зала „ Батаклан “ Аздин даже не е знаел, че синът му се намира в Париж.

Аздин Амимур е безапелационен, че жигосва това, което е направил синът му, още повече че самият той е претърпял ужасите и на войните в Близкия изток и е бил унизен от френските колониални управляващи в Алжир.

„ Изпитвал съм върху себе си расизъм, оскърбление и пренебрежение, само че нито за секунда не съм подкрепял тероризма. Намерих различен път, употребявайки моя житейски опит, с цел да пребивавам моя живот. Заклеймявам това, което е направил синът ми, само че не мога да спра да го обичам и постоянно ще имам вяра, че той също е жертва на операция “, споделя Амимур.

Жорж Салинас споделя, че контузията на родителите не джихадистите също е доста огромна, само че за околните на жертвите е мъчно да слушат за това. Въпреки всичко сред двамата мъже поражда мощна връзка, която Жорж не би нарекъл „ другарство “, тъй като двамата не вървят дружно на почивки и не се забавляват.

Аздин Амимур споделя, че е почувствал, че може да се свърже с бащата на Лола поради общата им болежка и горест, а той постоянно мислел за дъщерята на Жорж, тъй като носела същото име като неговата сестра.
В Германия арестуваха босненец поради клането в " Батаклан " Смята се, че мъжът е обвързван с "Ислямска страна "
Серията срещи и диалози сред двамата мъже ги довежда да концепцията да напишат обща книга, в която да потърсят отговор на въпросите, които ги тревожат. Творбата им „ Все още имаме думи” е самобитен лечебен план. В нея Амимур написа писмо до починалата щерка на Жорж, а Салинас - до сина на Аздин.

Жорж споделя, че този план е провокирал рецензии от извънредно десни медии, които виждат в родителите на атентаторите „ прокси терористи “. Трудно му е било да убеди и околните на починалите в „ Батаклан “ в този план, само че е получил и много положителни мнения.

Дали обаче двамата мъже са съумели да открият отговор на въпросите, които ги тревожат?
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР