Когато Судан беше една цялостна държава, преди да се раздели

...
Когато Судан беше една цялостна държава, преди да се раздели
Коментари Харесай

Журналистът Оля Ал-Ахмед за Судан: Това е истинска война, това е истинска гражданска война

Когато Судан беше една цялостна страна, преди да се раздели на две страни, това беше най-голямата по територия страна от Близкия изток и най-голямата по територия и една от най-богатите. Населението е разпръснато. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус "  международният публицист и арабист Оля Ал-Ахмед.

Масовият имидж, това, което се популяризира в медиите, всеобщият основан имидж, тъй като имиджът се гради, той се основава, някой ти го основава – в тази ситуация основаният имидж на Судан е, че е една доста бедна страна, в която хората там умират от апетит, нямат храна, нямат вода. Да, това сега е по този начин заради зародилата война, само че в действителност Судан е една извънредно богата страна. Нека да стартираме от това за какво пораждат войните по принцип в света. Ето в този момент сме очевидци и на други войни – да не отклоняваме прожектора от нашето предаване. Войните са по едно доста просто предписание: разделяй и владей. А с цел да разделяш и да владееш, значи има какво да делиш. При изискване че няма какво да делиш – няма защо да го владееш и надлежно няма войни. Та се получава, че тъкмо там, където има нещо за подялба, е апетитно място и там пораждат войните. Та, Република Судан – Судан е република, президентска република, е страна, сега не толкоз огромна, тъй като се раздели, е страна в североизточната част на Африка. Столицата й е Хартум. В столицата има два огромни квартала, които се разделят от река Нил. Държа да се каже това в ефир – че това са квартали в столицата, а не обособени градове, изписвани в безусловно всички медии. На мен ми прилошава, като го видя. Това е " Омдурман “ и " Бахари “. " Омдурман “ и " Бахари “ се разделят от устието на река Нил в Хартум, само че това е част от столицата. Населението на Судан по последни данни, които са напълно ъпдейтнати, към днешна дата, надвишава малко над 47 милиона, от които 3 милиона са християни. Останалите са мюсюлмани, макар че преди време Судан, когато е била Нубия, само че ще се върнем в историята, е била християнска страна. Откъде идва името Судан? Идва от арабското Билад-ал-Судан, което значи " Земята на черните хора “. Думата " сауд “ на арабски значи " черен “. От там идва Судан – Билад-ал-Судан, Страната на черните хора. В Судан от дълги години има враждуващи групировки и дребни цивилен войни, които са основно подбудени поради политически и стопански неравенства сред другите племена, които обитават Судан ", описа журналистът.

" Мисля, че тази революция, която е сега, е петата. Не съм напълно сигурна, само че мисля, че до момента минаха четири и това би трябвало да е петата ", добави тя. Тя бе безапелационна, че се борят за власт.

" Борят се за това, което казахме в самото начало на нашето предаване – за власт, за власт се борят. И доста, доста добре го анонсира и това, което доста ме боли – че страда народът. Както и в този момент в линията Газа страдат почтените цивилни жители, по този начин и тук страдат цивилните жители. В началото спорът беше определян като " спор “. Това е същинска война, това е същинска революция, както ти сподели – април месец избухна сред командира на постоянната Суданска войска Абдел Фатах ал-Бурхан и командира на паравоенните опозиционни сили, така наречен RCF, което е Силите за бърза поддръжка, кратко в медиите, нашите слушатели ще го видят като RCF, а техен военнокомандващ Мохамед Хамдан Дагало. Та, този господин Дагало е по-известен с прякора си Хемети ", добави Оля Ал-Ахмед.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР