Когато става за древния град Мачу Пикчу на инките, построен

...
Когато става за древния град Мачу Пикчу на инките, построен
Коментари Харесай

Разкриха една от тайните на построяването на Мачу Пикчу

Когато става за античния град Мачу Пикчу на инките, издигнат през XV век на 2450 метра надморска височина, наподобява геологическото “X ” в действителност отбелязва вярното място.

Преди над 500 години античните инки съзнателно са издигнали Мачу Пикчу, както и голям брой други градове, тук-там, където има разломи. Това сочи ново проучване на учени от Федералния университет на Рио Гранди до Сул в Бразилия, показано на 23 септември по време на годишната среща на Геологическото общество на Америка в Аризона.


Снимка: Uwe Bergwitz / Shutterstock

„ Мястото, където Мачу Пикчу е издигнат, не е определено по случайност – споделя геологът Руалдо Менегат. – Подобно населено място нямаше да може да бъде издигнато толкоз високо в планините, в случай че субстратът не е бил напукан. “

Най-напред археолозите проучват сателитни фотоси и резултатите от осъществените на място проучвания, а по-късно основават карта на разломите под Мачу Пикчу, някои от които са дълги 175 километра. Те се простират от североизток на югозапад и от северозапад на югоизток, като се пресичат под града на инките. Други градове - Олянтайтамбо, Писак и Куско, са издигнати върху аналогични пресичания.


Снимка: Russell Johnson / Shutterstock

Цепнатините играят роля на естествени дренажи, които оказват помощ да се избегнат пагубни наводнения по време на проливни дъждове. Разломите също така снабдявали инките с камъни, позволявайки им да изразходват по-малко сила за построяването на храмове и други здания. Зданията и стълбите били издигнати в сходство с посоката на разломите. Следователно планирането на Мачу Пикчу съвпада с картата на разломите и цепнатините.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР