Когато става въпрос за работа, професията на брокера на недвижими

...
Когато става въпрос за работа, професията на брокера на недвижими
Коментари Харесай

Поколението Z и заблудата им за лесни пари от продажба на имоти

Когато става въпрос за работа, специалността на брокера на недвижими парцели изглеждаше като детска игра за представителите на поколението Z (бел.ред. – родените сред средата на 90-те и края на първото десетилетие на новото хилядолетие).

По време на взрива на активите през пандемията, когато цените на жилищата нарастваха стремглаво и купувачите действаха бързо, а от време на време даже плащаха в брой за невидими парцели, цифровото ноу-хау на представителите на това потомство им даде преимущество, написа Bloomberg. TikTok да вземем за пример беше залят със препоръки по какъв начин да трансферирате и продавате парцели.

Но тъкмо когато най-новата група сътрудници на недвижими парцели навлизаше в бизнеса, по-широкият пазар, а също и промишлеността като цяло, бяха ударени от внезапно възходящите лихви по ипотечните заеми. Те от своя страна замразиха пазара и ускориха съкращенията в брокерските компании през 2023 година

Сега новото потомство се намира в ъгъла на охладен пазар на труда и е подложено на страшни турбуленции при започване на кариерата си.
В света на недвижимите парцели
Джила Гудман е почнала работа в взрива на недвижимите парцели. Преди това тя е желала да стане актриса и е сервирала кафе на холивудски статисти, изкарвайки „ най-вече “ 2500 $ на месец. Но през 2021 година, когато цените на жилищата се покачиха, 25-годишната жена се е срещнала с сътрудник на недвижими парцели.

Той имаше безценен автомобил и изглеждаше със постоянен приход “, спомня си тя. „ Всичко, което вършат тези хора, е да демонстрират красиви домове и да приказват с хората “, помислила си Джила тогава.

Това я предиздвикало да се замисли и сменила работата си. Гудман получила лиценза си, трансформирала профилите си в обществените медии, с цел да се концентрира върху наличието с парцели, и напуснала Лос Анджелис, с цел да отиде в Лас Вегас. Там, където цените на жилищата в годините на пандемията набъбнаха стремглаво.

Дори с лихвите по ипотечните заеми, които приближават 20-годишни върхове, Вегас остава „ ненапълно конкурентноспособен “, съгласно компанията за недвижими парцели Redfin.

Гудман споделя, че е продала 10 парцела този октомври и е спечелила съвсем 100 хиляди $ от комисионни.

Това е впечатляваща история, която мъчно би се повторила при различен млад брокер. Продажбите на жилища са намалели през предходната година, защото купувачите се отдръпнаха поради по-високите разноски по заемите, а доста евентуални продавачи взеха решение да не пускат разгласи с парцелите си, задълбочавайки дефицита на пазара, следен от години.

През последните седмици обаче има признаци на топене. От една страна има огромно търсене от купувачи, които преди този момент са се били отказали от покупка, и от притежатели, които желаят да се реалокират. А от друга – лихвите по ипотечните заеми се намалиха през последните седмици на 2023 година, спадайки под 7%, защото Федералният запас алармира за понижаване на главните лихви през 2024 година
Предизвикателства
Но провокациите излизат отвън границите на пазара, защото сътрудниците са изправени пред екзистенциални въпроси по отношение на възнаграждението, учредено на комисиони, което от дълго време е в основата на недвижимите парцели в Съединени американски щати. През октомври правосъдна комисия в Мисури откри, че Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели (National Association of Realtors) и други организации са се договорили да поддържат изкуствено високи комисиони – нормално към 5 – 6% от продажната цена, които се разпределят сред сътрудниците на купувача и на продавача в договорката.

По-късно тази година се чака в съда в Илинойс да бъде прегледан по-голям групов иск по същия въпрос, а Министерството на правораздаването също ревизира сходни практики. Прекратяването им може да значи, че на младите сътрудници ще им е мъчно да получат приходите, които тези комисиони са предложили на предходните генерации в една промишленост, която е известна със своите цикли на растеж и спад.

Това тревожи Сабрина Пауъл, 26-годишен брокер в Лос Анджелис. След като учи бизнес в колежа, тя се среща с шефа си посредством TikTok, откакто той разяснява едни от известните ѝ видеоклипове.

Не осъзнавах проблемите с пазара на недвижими парцели, до момента в който не подписах контракт “, сподели тя. „ Едва когато бях на терен, си помислих, че съм се прецакала. “

По-старите сътрудници са минали през сходни рецесии и преди. И частично възрастта е това, което пречи на по-младите експерти в региона на недвижимите парцели.

Според Националната асоциация на брокерите типичният представител е „ 60-годишна бяла жена, която е посещавала лицей и е притежател на жилище “. В по-широк проект хората са склонни да считат, че сътрудниците на недвижими парцели са на възраст над двадесет и няколко години. И на някои купувачи им е мъчно да поверят това, което постоянно е най-голямата финансова договорка в живота им, на относително некомпетентен човек.

Когато хората ме видят, си мислят, че съм на 17 или 18 години “, признава Амбър Пъркинс, 27-годишен сътрудник от Лос Анджелис. „ Тя е млада и неопитна, не знае какво приказва “, съм чувала да споделят по мой адрес.

Пъркинс и нейните връстници се борят с парадокса при започване на кариерата в бранша – имат потребност от покупко-продажби, с цел да придобият опит, само че получават покупко-продажби единствено в случай че имат подобен. Това е изключително мъчно на пазар, който внезапно отстъпи от мощния си интервал и в този момент предлага малко покупко-продажби.

За да се оправи с това, Пъркинс споделя, че разчита на мощните си страни като цифров експерт и интензивно работи в обществените медии. Там тя се среща с множеството от евентуалните си клиенти.

Млада съм “, споделя тя. „ Но съм уверена в качествата си и в това, което мога да направя. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР