Когато става въпрос за ловно куче птичар, всеки ловец ще

...
Когато става въпрос за ловно куче птичар, всеки ловец ще
Коментари Харесай

Хранене на бретон шпаньол

Когато става въпрос за ловно куче птичар, всеки ловджия ще уточни друго желание за порода, която е най-хубава по време на ловните излети, само че общото мнение е, че бретон шпаньолът е съвършено ловно куче. Фактът, че породата е доста подобаваща за домакински любим, тъй като кучето се схваща доста добре с деца и други домашни любимци, доста постоянно накланя везните в избора към него.

Как да се грижи обаче стопанина за подобен домакински любим и каква хранителна диета да му обезпечи, с цел да има деен, деятелен и постоянно в кондиция асистент в лова или домакински питомец?

Към храната си бретон шпаньолът не е изключително придирчив, стига притежателят да обезпечи уравновесена диета с храни от висок клас, без значение дали са домашно приготвени, или фабрично създадени.

Големината на порциите е самостоятелна в огромна степен и зависи от възрастта на кучето, общото му положение, тежестта. За възрастно животно дажбата е от 280 до 400 грама храна дневно, където протеините са към 32 %, мазнините не повече от 22 %, в случай че тежестта на кучето не надвишава 20 кг. Подрастващите до 8 месеца се задоволяват с 200 грама дневно, като честотата на хранене е като при останалите породи - дребните се хранят постоянно - 4-5 пъти на ден, подрастващите по 3-4 пъти, а възрастните получават порция 2 пъти дневно.

 Бретон шпаньол

Храненето на бретон шпаньол с подготвена храна е най-лесният избор, тъй като тя е обогатена с всички нужни хранителни субстанции и е нужно единствено да се съблюдават инструкциите за дозите, указани на опаковката.

При хранене с естествена храна, домашно приготвена, би трябвало да се съблюдават условията, годни за кучешкото хранене въобще - месото да бъде постно - пилешко, телешко, дивеч, агнешко, без свинско и овнешко. Разнообразяването на менюто става със зеленчуци, плодове, млечни храни като извара, кисело мляко и сметана, сварени яйца, варива и зърнени храни, както и сварена риба. Избягват се пикантните храни, както и обработените с подправки, захарните произведения.

Необходимо е домашно приготвената храна да бъде обогатена с витамини и минерали, а достъпът до прясна вода на кучето да бъде непрестанен.

За тези животни, които вземат участие в ловни излети, храненето се трансформира, когато следва лов. Бретон шпаньолът не се храни директно преди да излезе да преследва дивеча, а миналата порция се поделя на две и половината се дава директно след връщане от ловния излет, незабавно откакто кучето бъде почистено от това, което се е наслоило по него. Храната го стопля и успокоява.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР